Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Európában és Magyarországon is fogynak a dízeles kocsik az utakról

turbo diesel

A dízelbotrány tovább érezteti hatását az európai és a magyar autópiacon is: mindkét terület számai csökkenést mutatnak, miközben ezek kárára az elektromos, hibrid-elektromos és alternatív hajtású autók népszerűsége emelkedett.

Csökkent a dízelek részaránya az Európai Unióban

Már csaknem négy éve robbant ki az autóipar világpiacán a dízelbotrány, a hatása azonban ahelyett, hogy enyhült volna, tovább erősödött a mögöttünk hagyott esztendőben is. Aki nem tudná, arról a jelenségről beszélünk, amikor egy autógyártó kijátssza a törvényileg előírt szabályokat, megkerüli a határértékeket, és manipulált, hamis adatokat próbál szolgáltatni, ezekhez pedig ráadásul politikai befolyásolással is hozzájárul. Az első ilyen eset 2015 szeptemberében történt, amikor a Volkswagen AG hamisította meg az adatait, hogy átcsusszanjon az Egyesült Államok szabályrendszerén. Persze lebuktak, azóta pedig sorra jönnek elő ezzel hasonló esetek, valamint egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a környezetvédelem érdekében. Nem meglepő tehát, hogy ezeknek a folyamatoknak hatása van az európai piacra is. Egyre több szakértő valószínűsíti, hogy a dízelek „kihalásának” időszaka ez, és a jövőben majdnem teljesen eltűnhetnek az utakról az ilyen személyautók. Ezzel a megállapítással esik egybe, hogy az európai járműipar szakmai képviseleti szervezetének adatai szerint csökkent a dízelmotoros autók részaránya az Európai Unióban 2018-ban, ugyanez igaz a negyedik negyedéves számokra is. A benzines és elektromos autóké viszont nőtt ezzel párhuzamosan.

Teret nyertek a megújuló energiával működő kocsik

Jelentős mennyiséggel, 273 ezerrel kevesebb új autót helyeztek forgalomba az unióban a tavalyi év októbere és decembere közötti időszakban, de ezzel együtt csak a dízelek számai csökkentek, méghozzá 23,6 százalékkal. Benzinesből kicsi, 0,8 százalékos emelkedés volt tapasztalható, elektromos autót pedig 33,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba. Azért még hosszú a folyamat a dízelek eltűnéséig, mert az új autók 34,1 százaléka még mindig ilyen meghajtással működött, igaz, ezek már – papíron legalábbis – megfelelnek minden szabályozásnak. Érdekesség, hogy ezerből még mindig csak 27 autó volt a teljesen elektromos a tavalyi negyedik negyedévben, ám ez a szám szépen lassan emelkedik minden alkalommal. A hibrid-elektromos autók részaránya például 4,5 százalékra emelkedett. Minden adat azt mutatja, hogy a megújuló energiával működő kocsik a dízelek kárára nyertek teret az Európai Unió piacán – tavaly az egész évben 302 ezer teljesen elektromos, 579 ezer hibrid-elektromos és 229 ezer alternatív hajtású autót helyeztek forgalomba az EU-ban –, míg a benzines modellek tartják, sőt kicsit növelték is pozíciójukat. A magyarországi számok is növekedtek: 2018-ban 2070 teljesen elektromos, 5642 hibrid-elektromos és 50 alternatív hajtású autó került a hazai utakra.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata