Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Európában és Magyarországon is fogynak a dízeles kocsik az utakról

turbo diesel

A dízelbotrány tovább érezteti hatását az európai és a magyar autópiacon is: mindkét terület számai csökkenést mutatnak, miközben ezek kárára az elektromos, hibrid-elektromos és alternatív hajtású autók népszerűsége emelkedett.

Csökkent a dízelek részaránya az Európai Unióban

Már csaknem négy éve robbant ki az autóipar világpiacán a dízelbotrány, a hatása azonban ahelyett, hogy enyhült volna, tovább erősödött a mögöttünk hagyott esztendőben is. Aki nem tudná, arról a jelenségről beszélünk, amikor egy autógyártó kijátssza a törvényileg előírt szabályokat, megkerüli a határértékeket, és manipulált, hamis adatokat próbál szolgáltatni, ezekhez pedig ráadásul politikai befolyásolással is hozzájárul. Az első ilyen eset 2015 szeptemberében történt, amikor a Volkswagen AG hamisította meg az adatait, hogy átcsusszanjon az Egyesült Államok szabályrendszerén. Persze lebuktak, azóta pedig sorra jönnek elő ezzel hasonló esetek, valamint egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a környezetvédelem érdekében. Nem meglepő tehát, hogy ezeknek a folyamatoknak hatása van az európai piacra is. Egyre több szakértő valószínűsíti, hogy a dízelek „kihalásának” időszaka ez, és a jövőben majdnem teljesen eltűnhetnek az utakról az ilyen személyautók. Ezzel a megállapítással esik egybe, hogy az európai járműipar szakmai képviseleti szervezetének adatai szerint csökkent a dízelmotoros autók részaránya az Európai Unióban 2018-ban, ugyanez igaz a negyedik negyedéves számokra is. A benzines és elektromos autóké viszont nőtt ezzel párhuzamosan.

Teret nyertek a megújuló energiával működő kocsik

Jelentős mennyiséggel, 273 ezerrel kevesebb új autót helyeztek forgalomba az unióban a tavalyi év októbere és decembere közötti időszakban, de ezzel együtt csak a dízelek számai csökkentek, méghozzá 23,6 százalékkal. Benzinesből kicsi, 0,8 százalékos emelkedés volt tapasztalható, elektromos autót pedig 33,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba. Azért még hosszú a folyamat a dízelek eltűnéséig, mert az új autók 34,1 százaléka még mindig ilyen meghajtással működött, igaz, ezek már – papíron legalábbis – megfelelnek minden szabályozásnak. Érdekesség, hogy ezerből még mindig csak 27 autó volt a teljesen elektromos a tavalyi negyedik negyedévben, ám ez a szám szépen lassan emelkedik minden alkalommal. A hibrid-elektromos autók részaránya például 4,5 százalékra emelkedett. Minden adat azt mutatja, hogy a megújuló energiával működő kocsik a dízelek kárára nyertek teret az Európai Unió piacán – tavaly az egész évben 302 ezer teljesen elektromos, 579 ezer hibrid-elektromos és 229 ezer alternatív hajtású autót helyeztek forgalomba az EU-ban –, míg a benzines modellek tartják, sőt kicsit növelték is pozíciójukat. A magyarországi számok is növekedtek: 2018-ban 2070 teljesen elektromos, 5642 hibrid-elektromos és 50 alternatív hajtású autó került a hazai utakra.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.