Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Elgondolkodtató adat: majdnem 14 év a magyar autók átlagéletkora

Egy átlagos magyar autó 14 éves – mutatta ki a Medián legfrissebb kutatása. A háztartások 46 százalékának van már autója, összesen 3,58 millió kocsi szaladgál a hazai utakon.

Egyre öregebb a magyar autópark

Egészen megdöbbentő adatot hozott nyilvánosságra a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet: a magyar autópark átlagos életkora 13,9 év. A kutatás a Robert Bosch Kft. megbízásából készült, és az is benne van, hogy egyrészt ez a szám 0,7 évvel magasabb a két évvel ezelőttinél, másrészt az átlagéletkor tizenegy éve folyamatosan emelkedik. Nem mennénk bele ennek az adatnak a részletezésébe, de érezhető, hogy a magyaroknak vagy nem szokásuk, vagy nincs lehetőségük arra, hogy újra cseréljék gépkocsijukat. Ugyanez az adat egy nyugati országban sokkal alacsonyabb lenne. Ami viszont jó hír: ha 14 évnél fiatalabb kocsit hajt, már ettől átlag felettinek érezheti magát, és talán még az autószervizt is ritkábban kell látogatnia. Volt egyébként több más területe is a Medián felmérésének, kiderült például, hogy soha ennyi magyarnak nem volt még autója a történelemben: a háztartások 46 százalékában találhatunk legalább egy kocsit. Igaz, hogy öregecske a legtöbb esetben, de legalább van. Darabszámban kifejezve a hazai autópark a kutatás szerint elérte a 3,58 millió darabot. Ez a szám folyamatosan növekszik hat esztendeje.

Budapesten csökken az autóhasználat

Hogy a magas átlagéletkor mögött mi lehet a kiváltó ok? A felmérés úgy véli, hogy ez még mindig a 2008-as gazdasági világválság hatása. Az akkori években alig fogyott az új autó, ennek a következményeit nyögi a statisztika. Látszik a javulás, de igen lassú: mindenesetre az utóbbi négy esztendőben már nem lehetett nagy panasz az új autók piacára. Szintén látható a növekedés az új autók forgalomba helyezésének adataiban: 2015-ben még csak 77 ezer kocsit regisztráltak az illetékes hatóságok, 2016-ban ez a szám 96 ezer volt, 2017-ben pedig már 116 ezret mutatott a számláló. Ha az üzembe helyezéseket nézzük, amely adat már tartalmazza az import használtautókat is, 272 ezer kocsiról beszélünk. Szintén érdekes az autóhasználási szokásokra vonatkozó rész. Megállapították, hogy egyre többet szállunk be az autónkba az alternatív és környezetbarátabb közlekedési formák helyett. Ez főként – a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérése alapján – életkorilag a fiatalok, végzettségileg a nyolc osztályos réteg, helyileg pedig a falun élők kiváltsága. Hozzáteszik: a budapestiek és a diplomások, legfőképpen pedig a budapesti diplomások körében jellemző, hogy csökken az autóhasználat, vélhetően a tudatosságnak köszönhetően.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata