Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Csak kattog az önindító, de nem teker – mi lehet a hiba?

használt, rozsdás önindító

Bosszantó tud lenni, ha az autó nem indul. Elfordítjuk a kulcsot, és csupán kattogást hallunk. Számos probléma állhat az önindító meghibásodásának hátterében. Az alábbiakban eláruljuk, hogy melyek lehetnek ezek.

Miért nem indul az autó? Mi okozhatja a problémát?

Az autótulajdonosok többsége ismeri azt a problémát, amikor a kulcs elfordítása után nem forog a motor, csupán kattogó hangok hallhatóak a motortér felől. E probléma mögött gyakran a gyenge akkumulátor, illetve az azon lévő rossz csatlakozás áll, mivel így nem áll rendelkezésre elegendő elektromos áram a motor beindításához. Ebben az esetben azt kell ellenőrizni, hogy a pólusok korrodáltak-e. Amennyiben nincs gond az akkumulátorral, tiszták a pólusok, akkor az akkumulátor kábelei és a mágnestekercs is okozhat problémát, illetve magával az önindítóval is lehet gond. Az önindító egy speciális alkatrész, mely a motor beindításáért felel. Amint a kulcs elfordul, elektromos áram továbbítódik a behúzó tekercs felé. Ekkor a meghajtókerék behúzódik egy emelőrendszer segítségével. Amint elindul a motor, az önindító be is fejezi a munkáját, és a meghajtókerék alaphelyzetbe áll.

Honnan lehet tudni, hogy valóban az önindítóval van gond?

Amennyiben nem indul az autó, egyrészt összefüggés lehet az önindító meghibásodása és az akkumulátor alulméretezettsége között. Előfordulhat, hogy a szénkefék használódnak el vagy megkopik a bendix, a fogaskoszorút megforgató fogaskerék. Továbbá gyakran a gyújtáskapcsoló beragadása okozza az önindító meghibásodását. Mindemellett az is problémát okozhat, ha az önindító kopott, öreg, elhasználódott és túlzott áramfelvétellel dolgozik. Az önindító nagyon ritkán megy tönkre, bár az előfordulhat, hogy bizonyos elemeit ki kell cserélni. Például a bendixet vagy a behúzó tekercset. Amennyiben a teljes önindító hibásodott meg, mindenképpen szükséges az alkatrész komplett cseréje. Ebben az esetben érdemes szervizbe vinni az autót, azaz szakember segítségét igénybe venni. Ő meg tudja határozni, hogy a problémát az önindító valamelyik alkatrészének meghibásodása okozza és elegendő egy részét cserélni vagy a teljes önindító cserére szorul. Hogyan ellenőrizhető, hogy valóban az önindító miatt nem indul az autó? Az ellenőrzés egyszerű lépésekből áll. Fel kell kapcsolni a fényszórót az indítózás előtt. Ha indítózás közben elhalványul a fényszóró és nem indul a motor, valószínűleg az önindítóval van gond. Ebben az esetben mindenképpen érdemes ellenőrizni az önindító részeit, majd szükség esetén cserélni az egyes alkatrészeket vagy a teljes önindítót.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata