Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Csak kattog az önindító, de nem teker – mi lehet a hiba?

használt, rozsdás önindító

Bosszantó tud lenni, ha az autó nem indul. Elfordítjuk a kulcsot, és csupán kattogást hallunk. Számos probléma állhat az önindító meghibásodásának hátterében. Az alábbiakban eláruljuk, hogy melyek lehetnek ezek.

Miért nem indul az autó? Mi okozhatja a problémát?

Az autótulajdonosok többsége ismeri azt a problémát, amikor a kulcs elfordítása után nem forog a motor, csupán kattogó hangok hallhatóak a motortér felől. E probléma mögött gyakran a gyenge akkumulátor, illetve az azon lévő rossz csatlakozás áll, mivel így nem áll rendelkezésre elegendő elektromos áram a motor beindításához. Ebben az esetben azt kell ellenőrizni, hogy a pólusok korrodáltak-e. Amennyiben nincs gond az akkumulátorral, tiszták a pólusok, akkor az akkumulátor kábelei és a mágnestekercs is okozhat problémát, illetve magával az önindítóval is lehet gond. Az önindító egy speciális alkatrész, mely a motor beindításáért felel. Amint a kulcs elfordul, elektromos áram továbbítódik a behúzó tekercs felé. Ekkor a meghajtókerék behúzódik egy emelőrendszer segítségével. Amint elindul a motor, az önindító be is fejezi a munkáját, és a meghajtókerék alaphelyzetbe áll.

Honnan lehet tudni, hogy valóban az önindítóval van gond?

Amennyiben nem indul az autó, egyrészt összefüggés lehet az önindító meghibásodása és az akkumulátor alulméretezettsége között. Előfordulhat, hogy a szénkefék használódnak el vagy megkopik a bendix, a fogaskoszorút megforgató fogaskerék. Továbbá gyakran a gyújtáskapcsoló beragadása okozza az önindító meghibásodását. Mindemellett az is problémát okozhat, ha az önindító kopott, öreg, elhasználódott és túlzott áramfelvétellel dolgozik. Az önindító nagyon ritkán megy tönkre, bár az előfordulhat, hogy bizonyos elemeit ki kell cserélni. Például a bendixet vagy a behúzó tekercset. Amennyiben a teljes önindító hibásodott meg, mindenképpen szükséges az alkatrész komplett cseréje. Ebben az esetben érdemes szervizbe vinni az autót, azaz szakember segítségét igénybe venni. Ő meg tudja határozni, hogy a problémát az önindító valamelyik alkatrészének meghibásodása okozza és elegendő egy részét cserélni vagy a teljes önindító cserére szorul. Hogyan ellenőrizhető, hogy valóban az önindító miatt nem indul az autó? Az ellenőrzés egyszerű lépésekből áll. Fel kell kapcsolni a fényszórót az indítózás előtt. Ha indítózás közben elhalványul a fényszóró és nem indul a motor, valószínűleg az önindítóval van gond. Ebben az esetben mindenképpen érdemes ellenőrizni az önindító részeit, majd szükség esetén cserélni az egyes alkatrészeket vagy a teljes önindítót.