Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Benzinszag az autóban? Mi okozhatja?

Furcsának tűnhet, de sokan szívesen járnak a benzinkútra, mivel tudják, hogy az orrukat hamarosan megcsapja a jól ismert szag, ami jó esetben csak ott érezhető. Hogy miért kedvelik sokan, annak is megvan a magyarázata, azonban a töltőállomástól távol, a kocsiban érezni a benzinszagot már egyáltalán nem nevezhető kellemes időtöltésnek.

A benzingőz szaga vagy illata?

A benzin számos kémiai anyag keveréke, többek között benzolt is tartalmaz, amelynek jellegzetes szúrós szagát ismerjük úgy, mint benzinszag. A benzol rendkívül gyorsan illan, emiatt érezzük meg szinte azonnal, ha találkozunk vele. Ugyanakkor rendkívül veszélyes is, hosszú ideig belélegezve vagy nagy mennyiségben rendkívül súlyos károkat tud okozni az emberi szervezetnek. Akkor miért lehet kellemes az illat néhány embernek? A szakemberek szerint a benzol és más szénhidrogének belélegzése nyugtatóan hatnak az idegrendszerre és eufórikus állapotba ringatják a szervezetet. Hasonlóan a drogokhoz és az alkoholhoz. Addig nincs gond persze, amíg az agy örömközpontja bekapcsol az illat hatására, a baj akkor kezdődik, amikor más szenvedélybetegségekhez hasonlóan függőség alakul ki. Óvatosan szagolgassuk hát a benzingőzt. Persze egyes vélemények szerint pusztán csak arról van szó, hogy egy régi jó élményt idéz vissza a benzinkút jellegzetes szaga: egy családi nyaralást, vagy egy közös autókázást az állatkertbe, amelyet izgatottan vártunk, de indulás előtt be kellett gurulnunk a töltőállomásra, mert fel kellett tölteni az üzemanyagtartályt, az agyunk pedig összekapcsolja a szép emléket a tankoláskor érzett illatokkal. Egy biztos, akár szeretjük, akár nem, a benzingőz rendkívül mérgező. Ha zárt térben, például egy autó utasterében lélegezzük be sokáig, az számtalan tünetet okozhat. Irritálhatja a nyálkahártyát, károsíthatja a tüdő szöveteit, amitől köhögés, rosszullét léphet fel. Ezt fejfájás, majd akár eszméletvesztés is követheti. Azt gondoljuk, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy ez nem tesz jót az autóvezetési képességünknek.

Mitől lehet benzinszag?

Az üzemanyag egy zárt rendszerbe kerül tankolás után, így abban az esetben, ha megérezzük a szagát az utastérben, jóval azután, hogy elhagytuk a benzinkutat, akkor valami nem stimmel az autóval. Vajon mi lehet a kiváltó ok? A benzin több alkatrésszel is érintkezik, mire elég a motorban, ezért nem egyszerű egy pillanat alatt megállapítani, hogy pontosan mi válthatja ki a problémát? Elképzelhető, hogy a tank beöntő nyílásánál van egy hajszálrepedés vagy valamilyen sérülés, ahol szivároghat a benzin. Az sem kizárt, hogy az üzemanyagtartály sérült meg, emiatt érezzük az émelyítő szagot. Ráadásul a tartálynak van egy apró alkatrésze, amely pontosan arra szolgál, hogy a benzingőz ne juthasson a levegőbe. Előfordulhat, hogy éppen ez, az úgynevezett szellőztető szelep nem működik megfelelően. Ha az utasteret ellepi a benzinszag, akkor lehetséges, hogy a gumicsövek és azok illesztései öregedtek el, vagy sérültek meg, így azok mentén csöpöghet az üzemanyag. Akármi is a kiváltó ok, a lényeg, hogy sürgősen keressük fel az autószerelőnket, és szüntessük meg a benzinszagot. Amellett ugyanis, hogy rendkívül ártalmas az egészségünkre, ha a szúrós szagban használjuk a kocsit, azt sem árt tudni, hogy a benzin fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes anyag. A forró motorral érintkezve könnyen lángra kaphat, a benzingőz pedig be is robbanhat. Emiatt az erős dohányosoknak is kötelező kibírni az autóban cigi nélkül, legalább addig, amíg teljesen meg nem szüntetjük a problémát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata