Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Benzin helyett dízelt tankoltál? Hívj szakembert!

Még a legrutinosabb sofőrrel is előfordulhat, hogy benzin helyett véletlenül gázolajat tankol, de ennek fordítottja is könnyen megeshet. Mit tehet a szerencsétlenül járt autós? Hát egy helyben marad, és segítséget hív! Mutatjuk kitől.

Ne indítsd el a kocsit!

A legfontosabb szabály, amit sose szegjünk meg, hogy ne indítsuk el a kocsit, ha félretankoltunk. Azaz, ha dízeles autóba benzint töltöttünk, esetleg benzinesbe dízelest, akkor maradjunk egy helyben, azaz a kúton. Maximum tegyük üresbe és toljuk félre, hogy a többi érkező autóst ne zavarjuk. Persze az egész megelőzhető, sok újabb kocsiba már úgynevezett félretankolásgátlót szerelnek. Ha megtörtént a baj, onnantól minden mozdulatra figyeljünk. Sok modern autó már akkor is elkezd üzemanyagot felszívni a tankból, amikor érzékeli, hogy a sofőr kinyitotta az ajtót, így inkább azt is kerüljük el. Ha régebbi típusú az autónk – ennek nézzünk, telefonáljunk gyorsan utána – ha megtörtént a baj, megeshet, hogy a tank méretéhez képest néhány százaléknyi más típusú üzemanyag még nem okoz gondot. Ilyenkor töltsük tele a megfelelő üzemanyaggal a tankot, induljunk útnak, de rövid idő után álljunk meg, és megint tegyük tele a tartályt. Ezt érdemes többször egymás után megismételni. Utána pedig megfogadni, hogy ezentúl mindig figyelünk, helyes csövet emeltünk-e le a tartályról.

Legjobb megoldás a márkaszerviz

Ezt a módszert azonban szigorúan tegyük tiltólistára a modernebb járművek esetében. Mindenképpen hívjunk inkább segítséget! Az első megoldás a saját asszisztenciánk értesítése, persze csak akkor, ha van ilyen. Ezután próbálkozhatunk saját márkaszerviz felhívásával, reménykedve abban, hogy van a problémára szakosodott mobil felmentőseregük. Ha egyik se jön be, a legbiztosabb a benzinkúton jelezni a bajt, mert szinte biztosra vehetjük, hogy volt már hasonlóan balszerencsés kuncsaftjuk, így ők biztosan tudják, kit kell kihívni, ki oldja meg leggyorsabban a problémánkat. Ők minden bizonnyal egy mobil segélyközpontot ajánlanak majd, amit egyébként mi is kikereshetünk és felhívhatunk, de a 100 százalékos módszer szerintünk a benzinkutasok segítsége. Ha érkezik a segítség, várjunk türelemmel. Semmiképp se indítsuk be a motort, mert a néhány tízezer forintos tanulópénz helyett tönkre is tehetjük az autót. Ha gyújtást adunk az autóra, a motor akár ki is gyulladhat, fel is robbanhat. Annyira fordítsuk el a kulcsot, hogy kioldódjon a kormányzárt, így félre tudjuk tolni a kocsit, amíg érkezik a segítség. A felmentősereg minden bizonnyal trélerrel érkezik majd, elviszik a műhelyükbe a kocsit és minket, ahol kiszivattyúzzák, rendbe rakják a tartályt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!