Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A koronavírus hatása az autóiparra

covid vírus

A koronavírus, azaz a COVID-19 járvány romboló hatásait a világon szinte minden gazdasági szereplő megérezte. Az autóipar sem jelentett kivételt ez alól, sőt, talán ezt az ágazatot érintette leginkább. A helyzet most is roppant képlékeny, így hosszú távú, a jövővel kapcsolatos egyértelmű végkifejletről még közel sem lehet beszélni.

Egyébként sem volt hurráoptimizmus

Az utóbbi évek statisztikáit figyelve szinte biztosan lehetett tudni, hogy a 2020-as közel sem lesz rekordév az autóeladások tekintetében. A globális rekord 2017-ben volt, amikor több mint 95 millió kocsit sikerült értékesíteni. Azóta, ha minimálisan is, de minden évben folyamatos csökkenésről beszélhetünk. A legnagyobb autóipari beszállító, a Bosch 2019-es előrejelzése, az idei évre már kevesebb, mint 90 millió eladott gépjárművet, és több mint 40 százalékos profitkiesést prognosztizált. Aztán tavaly év végén megjelent Kínában a koronavírus, ami gyorsan az egész világon elterjedt és egy olyan negatív folyamatot indított el, amire még a legrosszabb forgatókönyvekben sem gondoltak. Igen beszédes adat, hogy az egyik legnagyobb autóipari óriás Ford részvényei 10 dollárról 4,3 dollárra zuhantak vissza.

A zuhanás egyértelmű okai

A vírus hatására jelentősen megváltoztak a fogyasztási szokások. Természetesen a fő okot a családok bevételkiesése jelentette. Sokan vesztették el az állásukat, vagy sokakat csak részmunkaidőben tudtak alkalmazni. Ez hatalmas bevételkiesést jelentett, az pedig már magától értendő, hogy ilyen helyzetben nem egy új autó megvásárlása jelenti a prioritást. Ha valaki mégis most gondolkodott autóvásárláson, annak pedig közel sem kedveztek a különféle lakóhely-elhagyási és országbelépési korlátozások. Nem csak a vásárlási szokások megváltozása, hanem maga a termelés is jelentős problémákba ütközött. Több helyen le kellett állítani valamennyi gyártósort, hiszen a korlátozások értelmében, többen nem tudtak bejárni a munkahelyükre. A home office intézménye pedig, lévén gyakorlati termelésről beszélünk, nem jelenthetett megoldást. Több helyen is előfordult, hogy a „szükségállapot” következtében módosítani kellett a termelési gépezeteket, és az eddig előállított termékek helyett maszkok és lélegeztetőgépek készítésére álltak át. A helyzet, ha minimálisan is, de talán javul, viszont ahogy a bevezetőben írtuk, egyszerűen megsaccolni sem lehet, hogy mikor fog teljesen normalizálódni. Egyes előjelzések azt sem tartják kizártnak, hogy a tavalyi évhez viszonyítva Európában akár 40 százalékot is eshet az autógyártás.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata