Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen kedvezményei vannak a zöld rendszámos autóknak?

Egyre többször találkozhatunk az utakon zöld rendszámokkal. Milyen autók kaphatják meg? Miért éri meg ezeket felrakatnunk a kocsikra? Milyen kedvezményeket kaphatnak azok, akik ilyen jelzéssel autózhatnak? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni.

Milyen autóra tehetünk zöld rendszámot?

A globális felmelegedés, és ezzel párhuzamosan a környezetvédelem egyre többször kerül előtérbe az utóbbi időben. Emiatt a jogalkotók olyan körülményeket próbálnak teremteni, amely arra ösztönzi az autógyártókat, hogy csökkentsék a gépjárműveik károsanyag kibocsátását. Az Európai Unió például időről-időre szigorúbb határértékeket szab meg arra vonatkozóan, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsáthat a levegőbe egy-egy frissen elkészült autó. A gyártók újabb és újabb fejlesztésekkel próbálnak ennek megfelelni, azonban egyre nehezebb dolguk van. Nagyrészt emiatt került előtérbe a részben vagy egészben elektromos autók gyártása, hiszen ezek a villanymotort használata közben egyáltalán nem szennyezik a környezetet. A hibrid és az elektromos autók vásárlását pedig különböző kedvezményekkel próbálják az államok is ösztönözni. A zöld rendszám az egyszerű megkülönböztetés miatt kerülhet a járművekre, így ugyanis könnyedén ellenőrizhető, hogy a kocsi tulajdonosa jogosult-e az engedményekre. A magyar szabályozás szerint, minden olyan gépjármű, amely képes a gyári adatok alapján, pusztán elektromos hajtás segítségével huszonöt kilométer megtételére, az környezetkímélőnek számít, vagyis kaphat zöld rendszámot. Nézzük, miért éri meg ilyen megkülönböztető jelzéssel ellátott kocsikat használnunk?

Milyen előnyei vannak a zöld rendszám használatának?

Először is oszlassunk el egy tévhitet! Néha-néha felbukkan az a hír, hogy az elektromos autók használhatják a buszsávot. Nos, ez a mai napig nem engedélyezett, és meglepődnénk, ha valaha is rábólintanának a törvényhozók. Nem tűnik valószínűnek, hogy ebből valaha is lesz valami, hiszen egyre több hibrid-, és villanyautó szaladgál az utakon, így pedig egyre telítettebb lenne a buszsáv, és elveszítené a jelentőségét. Ami viszont mindenki számára valóban ismerős lehet, hogy a zöld rendszámú autók ingyen parkolhatnak. Ez igaz is, legalábbis részben. A parkolás ugyanis önkormányzati hatáskör, így rajtuk múlik, hogy megadják-e ezt a kedvezményt vagy sem. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem szoktak keresztbe tenni az elektromos autósoknak a magyar nagyvárosok vezetői. Az ingyen parkolás persze nem vonatkozik a magánparkolókra, ott ugyanúgy fizetni kell, mint minden más jármű után. A zöld rendszámos autóknak ezen felül más előnyei is vannak. A jelenlegi szabályozás szerint ezek után a kocsik után nem kell gépjárműadót, vagy más néven teljesítményadót fizetni, amivel éves szinten több tízezer forint megspórolható. Igaz ugyan, hogy nem olcsó mulatság manapság még villanyautót vásárolni, azonban már a vételár kifizetése után jár az első kedvezmény, ugyanis a zöld rendszámos járművek regisztrációs adója kereken nulla forint. Sőt, az átírási illetéket sem kell megfizetni. Cégeknek is megfontolandó, hogy elektromos autókkal szereljék fel a flottájukat, hiszen ezek után nem kell cégautó adót becsengetni a közös kasszába. Ráadásul, ha egy vállalat zöld rendszámos autót lízingel, akkor a jármű áfája is visszaigényelhető. Magánszemélyként is időről-időre lehet állami támogatásban reménykedni a villanyautók beszerzésére, amely jelentősen megkönnyítheti az elektromos autó kifizetését. A számos kedvezmény miatt megéri tehát megfontolni a váltást, ha új autó vásárlásában gondolkodunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata