Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Folyton felgyullad, de nem szennyezi a környezetet – biztos, hogy mindent jól tud az elektromos autókról?

Ezüst színű Tesla Model 2

Tényleg kevésbé – vagy éppen jobban – szennyezik a környezetet, mint a benzines vagy dízeles autók? Tényleg léten-nyomon lángra lobbannak? Jó néhány tévhit és fél információ kering az elektromos autókkal kapcsolatban. Írásunkban ezekről rántjuk le a leplet.

Tényleg barátja a környezetnek?

Ne vegyél elektromos autót, nincs hol töltened! Sokáig ez volt az egyik első érv, amit felhoztak ezek ellen a gépjárművek ellen – pedig tölteni otthon is lehet éjjel. Ma pedig már egyre több helyen állítanak fel elektromos töltőállomásokat. 5-6 órát sem kell feltétlenül tölteni, villámtöltés funkcióval félóra alatt használható állapotba kerül a járgány. Az áram immár könnyen hozzáférhető – de vannak más, cáfolásra érett tévhitek. Ilyen például az is, hogy az elektromos autó feltétlenül környezetbarátabb, mint a hagyományos járgányok. Ez egyrészt attól függ, mennyire veszi ki a részét a környezetszennyezésből, hogy hogyan állítják elő az üzemanyagát – ha például szén elégetésével keletkezik az áram, ez az autó sem barátibb a többinél. Áprilisban jött ki a német tanulmány, amely azt mondja ki: az elektromos autók 11-28 százalékkal nagyobb mértékben terhelik a környezetet, mint a dízelautók, ha figyelembe vesszük az akkumulátorok gyártásából keletkező szén-dioxid-kibocsátást és a nem megújuló energián alapuló módszereket az elektromos energia termelésében. Azzal is sokan érvelnek, hogy az akkumulátorok gyártása jobban tönkreteszi a környezetet, mint a benzines, dízeles autók, amelyek üzemanyaga viszont jobban szennyezi a levegőt.

Könnyebben lángra kap, mint a benzines vagy dízeles autók?

Az akkumulátorok rövid élettartama is egy tévhit, mert a maiak már viszonylag sokat bírnak, amíg megérnek a cserére, bár az nem tíz fillér. Igaz, drágább az elektromos, mint a hagyományos autó, viszont az alacsony fenntartáson hosszú távon visszanyerjük a plusz költséget. Nem kell annyiszor autószerviz felé venni vele az irányt, és kevesebb az elkoptatható, cserére megérő alkatrész. A végső érv a „villanyautó” ellen a biztonság: ezek a gépek lépten-nyomon felgyulladnak, hiszik sokan, főleg amikor a sajtó hírt ad egy-egy újabb lángoló Tesláról. Az is gyakori vélemény, hogy ütközésnél, balesetnél könnyebben lobbannak lángra. Csakhogy a vizsgálatokból éppen az ellenkezője derült ki: közel ugyanolyan arányban, vagy kicsivel éppenséggel kevésbé hajlamosak a kigyulladásra a lítium-ion akkumulátoros rendszerek, mint a benzinnel vagy dízellel működő járművek. Ha pedig mégis tűz üt ki, az nem olyan gyorsan lángol fel, és gyengébb, mint a fosszilis üzemanyagoké. Máshogyan célszerű azonban oltani a két autótípust.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata