Visszafordíthatatlannak tűnik az elektromos autók térhódítása

Hazánkban évről évre látható az elektromos és plug-in hibrid meghajtású autók térhódítása, míg például Norvégiában március hónapban 100 eladott kocsiból már 58 volt tisztán elektromos. Visszafordíthatatlanul ebbe az irányba halad a piac.

Egyre sűrűbben látni zöld rendszámos kocsikat

Valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, de továbbra is csalhatatlan jelek utalnak arra, hogy az elektromos autózásé a jövő – hazánkban és Európában biztosan. Kezdjük egy hazai adattal, hiszen minket mégiscsak az érint leginkább: a friss mérések is megállapították, hogy a folyamatosan bővülő magyar autópiac legszembetűnőbb jelensége az elektromos és plug-in hibrid meghajtású autók térhódítása. Nem kell ehhez messzire menni: a nagyvárosokban egyre nehezebb úgy eljutni a munkahelyünkre, vagy mondjuk bevásárolni, hogy az ember ne fusson bele egy zöld rendszámos kocsiba. Ez ugyebár az elektromos meghajtás egyezményes jelzése. A különböző autómárkák sorra jelentik be elektromos modelljeiket, ez volt a márciusi Genfi Autószalon egyik legfőbb témája, de például április elsején a BMW is azzal viccelődött – vagyis véresen komolyan állították, és csak később jelentették be a tréfát… –, hogy kifejlesztették a holdfény erejével éjszaka is tölthető elektromos kocsikat. Szóval minden jel arra irányul, hogy a magyar utakon is folyamatosan nő majd a zöld rendszámok aránya, amely a környezetvédelem szempontjából is jelentős előrelépés.

2025-ben lesz a totális norvég átállás

Európában ugyanez a helyzet, a „legdurvábban” a norvégoknál látszik a folyamat visszafordíthatatlansága. Egyetlen adattal elég ezt szemléltetni: a márciusban eladott új autók között 58 százalék volt tisztán elektromos meghajtású. Ez még náluk is rekord, pedig évek óta a norvégok az élharcosai ennek a fejlődésnek. 2018-ban például 31,2 százalékkal nőtt az eladott elektromos autók aránya – egyetlen év alatt ez elképesztő szám. Persze nagyon nincs is választásuk a derék északiaknak, hacsak nem akarnak széllel szemben próbálkozni. Kiváló ösztönző rendszer működik az országban, több adó- és díjkedvezmény is jár azoknak, akik ezt a közlekedési módot választják. A leginkább csalogató példa az autópályadíj alóli mentesség és az ingyenes parkolási lehetőség bárhol, bármikor. A végcél Norvégiában a teljes elektromosság, azaz hogy 2025-től már egyetlen benzines vagy dízel meghajtású új autót se lehessen eladni náluk. Ettől mi, magyarok még messze vagyunk, de ahogy nő a töltőpontok száma, és ahogy beépül a köztudatba ez a lehetőség, új válik egyre népszerűbbé az elektromos autózás.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat