Benzinszag az autóban? Mi okozhatja?

Furcsának tűnhet, de sokan szívesen járnak a benzinkútra, mivel tudják, hogy az orrukat hamarosan megcsapja a jól ismert szag, ami jó esetben csak ott érezhető. Hogy miért kedvelik sokan, annak is megvan a magyarázata, azonban a töltőállomástól távol, a kocsiban érezni a benzinszagot már egyáltalán nem nevezhető kellemes időtöltésnek.

A benzingőz szaga vagy illata?

A benzin számos kémiai anyag keveréke, többek között benzolt is tartalmaz, amelynek jellegzetes szúrós szagát ismerjük úgy, mint benzinszag. A benzol rendkívül gyorsan illan, emiatt érezzük meg szinte azonnal, ha találkozunk vele. Ugyanakkor rendkívül veszélyes is, hosszú ideig belélegezve vagy nagy mennyiségben rendkívül súlyos károkat tud okozni az emberi szervezetnek. Akkor miért lehet kellemes az illat néhány embernek? A szakemberek szerint a benzol és más szénhidrogének belélegzése nyugtatóan hatnak az idegrendszerre és eufórikus állapotba ringatják a szervezetet. Hasonlóan a drogokhoz és az alkoholhoz. Addig nincs gond persze, amíg az agy örömközpontja bekapcsol az illat hatására, a baj akkor kezdődik, amikor más szenvedélybetegségekhez hasonlóan függőség alakul ki. Óvatosan szagolgassuk hát a benzingőzt. Persze egyes vélemények szerint pusztán csak arról van szó, hogy egy régi jó élményt idéz vissza a benzinkút jellegzetes szaga: egy családi nyaralást, vagy egy közös autókázást az állatkertbe, amelyet izgatottan vártunk, de indulás előtt be kellett gurulnunk a töltőállomásra, mert fel kellett tölteni az üzemanyagtartályt, az agyunk pedig összekapcsolja a szép emléket a tankoláskor érzett illatokkal. Egy biztos, akár szeretjük, akár nem, a benzingőz rendkívül mérgező. Ha zárt térben, például egy autó utasterében lélegezzük be sokáig, az számtalan tünetet okozhat. Irritálhatja a nyálkahártyát, károsíthatja a tüdő szöveteit, amitől köhögés, rosszullét léphet fel. Ezt fejfájás, majd akár eszméletvesztés is követheti. Azt gondoljuk, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy ez nem tesz jót az autóvezetési képességünknek.

Mitől lehet benzinszag?

Az üzemanyag egy zárt rendszerbe kerül tankolás után, így abban az esetben, ha megérezzük a szagát az utastérben, jóval azután, hogy elhagytuk a benzinkutat, akkor valami nem stimmel az autóval. Vajon mi lehet a kiváltó ok? A benzin több alkatrésszel is érintkezik, mire elég a motorban, ezért nem egyszerű egy pillanat alatt megállapítani, hogy pontosan mi válthatja ki a problémát? Elképzelhető, hogy a tank beöntő nyílásánál van egy hajszálrepedés vagy valamilyen sérülés, ahol szivároghat a benzin. Az sem kizárt, hogy az üzemanyagtartály sérült meg, emiatt érezzük az émelyítő szagot. Ráadásul a tartálynak van egy apró alkatrésze, amely pontosan arra szolgál, hogy a benzingőz ne juthasson a levegőbe. Előfordulhat, hogy éppen ez, az úgynevezett szellőztető szelep nem működik megfelelően. Ha az utasteret ellepi a benzinszag, akkor lehetséges, hogy a gumicsövek és azok illesztései öregedtek el, vagy sérültek meg, így azok mentén csöpöghet az üzemanyag. Akármi is a kiváltó ok, a lényeg, hogy sürgősen keressük fel az autószerelőnket, és szüntessük meg a benzinszagot. Amellett ugyanis, hogy rendkívül ártalmas az egészségünkre, ha a szúrós szagban használjuk a kocsit, azt sem árt tudni, hogy a benzin fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes anyag. A forró motorral érintkezve könnyen lángra kaphat, a benzingőz pedig be is robbanhat. Emiatt az erős dohányosoknak is kötelező kibírni az autóban cigi nélkül, legalább addig, amíg teljesen meg nem szüntetjük a problémát.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat