Milyen kedvezményei vannak a zöld rendszámos autóknak?

Egyre többször találkozhatunk az utakon zöld rendszámokkal. Milyen autók kaphatják meg? Miért éri meg ezeket felrakatnunk a kocsikra? Milyen kedvezményeket kaphatnak azok, akik ilyen jelzéssel autózhatnak? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni.

Milyen autóra tehetünk zöld rendszámot?

A globális felmelegedés, és ezzel párhuzamosan a környezetvédelem egyre többször kerül előtérbe az utóbbi időben. Emiatt a jogalkotók olyan körülményeket próbálnak teremteni, amely arra ösztönzi az autógyártókat, hogy csökkentsék a gépjárműveik károsanyag kibocsátását. Az Európai Unió például időről-időre szigorúbb határértékeket szab meg arra vonatkozóan, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsáthat a levegőbe egy-egy frissen elkészült autó. A gyártók újabb és újabb fejlesztésekkel próbálnak ennek megfelelni, azonban egyre nehezebb dolguk van. Nagyrészt emiatt került előtérbe a részben vagy egészben elektromos autók gyártása, hiszen ezek a villanymotort használata közben egyáltalán nem szennyezik a környezetet. A hibrid és az elektromos autók vásárlását pedig különböző kedvezményekkel próbálják az államok is ösztönözni. A zöld rendszám az egyszerű megkülönböztetés miatt kerülhet a járművekre, így ugyanis könnyedén ellenőrizhető, hogy a kocsi tulajdonosa jogosult-e az engedményekre. A magyar szabályozás szerint, minden olyan gépjármű, amely képes a gyári adatok alapján, pusztán elektromos hajtás segítségével huszonöt kilométer megtételére, az környezetkímélőnek számít, vagyis kaphat zöld rendszámot. Nézzük, miért éri meg ilyen megkülönböztető jelzéssel ellátott kocsikat használnunk?

Milyen előnyei vannak a zöld rendszám használatának?

Először is oszlassunk el egy tévhitet! Néha-néha felbukkan az a hír, hogy az elektromos autók használhatják a buszsávot. Nos, ez a mai napig nem engedélyezett, és meglepődnénk, ha valaha is rábólintanának a törvényhozók. Nem tűnik valószínűnek, hogy ebből valaha is lesz valami, hiszen egyre több hibrid-, és villanyautó szaladgál az utakon, így pedig egyre telítettebb lenne a buszsáv, és elveszítené a jelentőségét. Ami viszont mindenki számára valóban ismerős lehet, hogy a zöld rendszámú autók ingyen parkolhatnak. Ez igaz is, legalábbis részben. A parkolás ugyanis önkormányzati hatáskör, így rajtuk múlik, hogy megadják-e ezt a kedvezményt vagy sem. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem szoktak keresztbe tenni az elektromos autósoknak a magyar nagyvárosok vezetői. Az ingyen parkolás persze nem vonatkozik a magánparkolókra, ott ugyanúgy fizetni kell, mint minden más jármű után. A zöld rendszámos autóknak ezen felül más előnyei is vannak. A jelenlegi szabályozás szerint ezek után a kocsik után nem kell gépjárműadót, vagy más néven teljesítményadót fizetni, amivel éves szinten több tízezer forint megspórolható. Igaz ugyan, hogy nem olcsó mulatság manapság még villanyautót vásárolni, azonban már a vételár kifizetése után jár az első kedvezmény, ugyanis a zöld rendszámos járművek regisztrációs adója kereken nulla forint. Sőt, az átírási illetéket sem kell megfizetni. Cégeknek is megfontolandó, hogy elektromos autókkal szereljék fel a flottájukat, hiszen ezek után nem kell cégautó adót becsengetni a közös kasszába. Ráadásul, ha egy vállalat zöld rendszámos autót lízingel, akkor a jármű áfája is visszaigényelhető. Magánszemélyként is időről-időre lehet állami támogatásban reménykedni a villanyautók beszerzésére, amely jelentősen megkönnyítheti az elektromos autó kifizetését. A számos kedvezmény miatt megéri tehát megfontolni a váltást, ha új autó vásárlásában gondolkodunk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat