Meddig használható még a használt téli gumi, és mikor kell cserélni?

Mielőtt beköszönt a tél, érdemes időben felkészítenünk az autónkat a zord, hideg időre. Ennek egyik legfontosabb eleme a téli gumi felrakása a járműre. Mire kell figyelnünk, ha újra a kocsira akarjuk tenni a használt téli abroncsokat?

Mikor cseréljünk?

Az időjárást nehéz kiszámítani, olykor az előrejelzések is tévedhetnek. Egy hűvösebb periódus után következhet még egy kis melegedés, így kapkodnunk azért nem kell a gumicserével. Azonban érdemes időben megtennünk, mielőtt beköszöntenek a tartós hidegek, ugyanis sokan az utolsó pillanatig várnak, így pedig órákat kell majd várnunk a gumiszervizben, de az sem kizárt, hogy csak napok, hetek múlva kapunk időpontot a felhalmozódó munka miatt. Persze a cserét megfelelő körültekintéssel mi is elvégezhetjük, főleg, ha teljes szettünk van a garázsban tárolva, és csak a kerekeket kell cserélni, nem az abroncsokat felrakatni, ez utóbbit hagyjuk a szakikra. Mikor jön el a pillanat, amikor már nem halogathatjuk tovább, és el kell hagynunk a nyári gumit, hogy a téli szettet használva autózhassunk tovább? A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a cserét akkor kell kivitelezni, amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a hét Celsius fokot. Ez télen általában október közepén-végén szokott bekövetkezni, de az sem baj, ha egy kicsit hamarabb jön el a váltás ideje. A cserére azért van szükség, mert a nyári gumi a hideg időben merevvé, rugalmatlanná válhat, ami miatt veszít a tapadásából, a fékút hossza így pedig jelentősen megnőhet. Ráadásul a mintázata is olyan, hogy nehezen birkózik meg a jeges, havas utakkal, könnyedén megcsúszhatunk vele, veszélyessé válhat az utazás.

Mire figyeljünk a használt téli gumi felrakása előtt?

A téli gumikat a nyárival szemben éppen a hideg időre tervezték. Az anyagának összetétele sokkal ellenállóbb még a nagyobb mínuszokban is, ráadásul a bordázata úgy van kialakítva, hogy a nagyobb mennyiségű esőt, havat könnyebben elvezesse. Ne sajnáljuk tehát arra a pénzt, hogy beruházzunk a téli gumikra, hiszen ezáltal sokkal biztonságosabban közlekedhetünk az autónkkal a fagyos időben is. Ha van egy használt szett abroncsunk a hideg évszakokra, a felrakás előtt vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van, hiszen a minősége használat nélkül is romolhat. A nem megfelelő tárolás miatt károsodhat, keletkezhetnek rajta repedések, sérülések. Az sem mindegy, hogy mennyi idős az abroncs, ugyanis anyagából adódóan hat-hét év alatt még a leginkább óvott gumi is elöregedhet, emiatt a magára valamit is adó gumiszerviz ezeket már nem is szereli fel az autókra. Vizsgáljuk meg, hogy vannak-e rajta kitüremkedések, szakadások, ezekben az esetekben veszélyes közlekedni a gumiabroncsokkal. Nézzük körbe a gumit, hogy nincs-e rajta foltokban kopott rész. Ha találunk, akkor nem csak az abroncsokat érdemes lecserélni, de egy futómű beállítás sem árt a kocsin elvégeztetnünk. Végül pedig ellenőrizzük le a profilmélységet: téli gumi esetében már az is kopottnak számít, ha négy milliméternél kisebb adatot kapunk a vizsgálat során, így azoknak nem ajánlott a felszerelése. Ha a felsoroltak bármelyikével találkozunk, akkor eljött az idő, hogy vásároljunk egy téli gumi szettet. Ez persze lehet használt is, azonban ne felejtsünk el megbizonyosodni róla, hogy az új szerzeményünk minden paraméternek megfelel. Ha pedig újat rendelünk a neten, akkor átvétel előtt ellenőrizzük le a gyártás idejét, hiszen akkor is elöregedhet egy abroncs, ha soha nem futottak vele még egyetlen kilométert sem.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat