Mi a teendő, ha balesetet szenvedünk?

Az autózás korunk legelterjedtebb utazási formája, kényelmes és praktikus, azonban közel sem veszélytelen. Önhibánkon kívül is előfordulhat, hogy balesetet szenvedünk. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a kialakult helyzetet, sokszor különleges lélekjelenlét szükséges. Jó, ha tudjuk, hogy a törött autóból kiszállva mik a legfontosabb teendők és mik azok a feladatok, amik nem tűrnek egy perc halogatást sem.

Legfontosabb kötelezettségek

Akár egy koccanásos baleset is hathat sokkolóan, így a legfontosabb, hogy vegyünk egy nagy levegőt és próbáljunk meg higgadtan és összeszedetten cselekedni. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a balesetet szenvedett autónk forgalom szempontjából veszélyes helyen tartózkodik, próbáljunk arrébb állni. Ha erre már nincs lehetőségünk, rakjuk ki egy jól látható helyre az elakadás jelző háromszöget, amely már minden kocsi alapfelszereltségében megtalálható. Abban az esetben, amikor konkrét személyi sérülés történt, a legfontosabb a szerencsétlenül járt személyek azonnali ellátása. Ha úgy ítéljük meg, hogy súlyos személyi sérülés történt, azonnal tárcsázzuk a mentők 112-es hívószámát. Biztosan meg fogják kérdezni a bejelentő nevét és a vele utazó személyek számát. Érdeklődni fognak a baleset pontos helyszínéről. Amennyiben hirtelen nem tudunk pontosan válaszolni, mondjuk el, hogy melyik település közelében tartózkodunk. Végül a baleset konkrétumairól fognak érdeklődni, kiemelten azzal, hogy hány érintett személy tartózkodik a helyszínen. Fontos, hogy mindaddig maradjunk vonalban, amíg a diszpécser azt nem mondja, hogy letehetjük a telefont. Személyi sérülés bejelentése után a mentősök hivatalból értesíteni fogják a rendőrséget is. Okos telefonunkra egyébként bármikor ingyenesen letölthetjük az Elsősegély nevű alkalmazást, ahol részletesen, lépésről lépésre elolvashatjuk, hogy mik a legsürgősebb teendők ilyen esetben.

Mindig szükség van a hivatalos szervekre?

Rendőrt és mentőt hívni csak abban az esetben kötelező, ha a balesetnek személyi sérültje is van. Ha nincs sérült, akkor nem áll fent ilyen irányú kötelezettségünk, azonban sok esetben hasznos lehet a hivatalos szervek tájékoztatása. Ennek főleg akkor van nagy jelentősége, ha a balesetet elszenvedők nem tudnak megállapodni a felelősség kérdéskörében. Ilyenkor döntő jelentőségűek a rendőrség helyszíni jegyzőkönyvébe rögzített adatok. Ha nem szükséges rendőri jelenlét, és lehetőségünk adódik rá, érdemes lefényképezni a helyszínt, több szögből, úgy, hogy a képeken minden érintett jármű, rendszám és sebesülés jól látható legyen. Rendőrségi jegyzőkönyv hiányában, a baleseti jegyzőkönyv kitöltése a legfontosabb lépés.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat