Elektromos autónk töltése

Vitathatatlan, hogy az elektromos autózás legnagyobb vívmánya, hogy alkalmazása során nem szennyezzük a környezetet, hiszen az utazás során nem használunk szénhidrogéneket. Egy villanyautó szinte bárhol feltölthető, ahol van egy legalább 10-16 amperes konnektor. Természetesen a töltők között hatalmas különbségek lehetnek, ezért érdemes ezeket áttekinteni, valamint ellenőrizni az autónk akkumulátorának töltését is.

Az otthoni töltés a legelterjedtebb

Az elektromos autótulajdonosok túlnyomórészt otthon töltik szeretett négykerekűjüket. Praktikus és egyben kényelmes megoldás, hiszen amíg otthon vagyunk, jellemzően éjszaka, az autó körülbelül 8-10 óra alatt feltöltődik. Az ilyen töltők az esetek döntő többségében lassú töltők, 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 amperrel töltik az akkumulátort. Optimális esetben ez a töltési sebesség nem jelent különösebb problémát, mivel az autó az éjszaka folyamán egyébként is „pihen”, továbbá az autósok többsége nem teljesen lemerült akkumulátorral ér haza, így a maximális töltéshez sem szükséges a már említett 8-10 órás időintervallum. Ezek kivétel nélkül váltóáramú töltők, amik Type1-es például Nissan LEAF, Kia Soul, Peugeot Ion vagy Type2-es például Tesla Model S, Volkswagen eGolf, Renault Zoe csatlakozóval kapcsolódnak az autóhoz, és jellemzően 2,3-3,6 kilowatt leadására alkalmasak. A töltés hossza autónk akkumulátorának a méretétől és az autóba szerelt váltóáramot egyenáramra alakító egység teljesítményétől, azaz az invertertől függ. Csak, hogy konkrét példát is említsünk, 3,6 kilowattos inverternél egy 24 kWh-ás akkumulátorral szerelt Nissan LEAF feltöltése egy 16 amperes töltővel körülbelül 7-8 órát vesz igénybe. Házunkba beszerezhetünk fali töltőt is, ami az otthoni töltés egy kényelmesebb változata. A fixen felszerelt fali töltő kábele állandóra be van kötve, így csak a csatlakozót kell leemelni, és az autóba dugni. A művelet néhány másodperc, és ha lehet még a hagyományos autók tankolásánál is egyszerűbb folyamat.

Gyorstöltés utcán

Itthon minden 3,6-40 kilowattos váltóáramú töltőt a gyorstöltő kategóriába sorolunk. Magyarországon leginkább az ELMŰ által telepített 22 kilowattos oszlopok és E-ON gondozásában felállított 11-22 kilowattos oszlopok terjedtek el. Közös tulajdonságuk, hogy valamennyi töltési ponthoz Type2-es kábellel tudunk csatlakozni. Az ELMŰ töltőpontok használatához szükséges egy előregisztráció, továbbá egy mobiltelefonos applikáció. Az EON- gyorstöltők általában szállodák és éttermek mellé kerültek, itt az üzemeltető nyújt segítséget a töltés elindításához. Fontos információ, hogy itt nincs kábel, így ennek a meglétéről minden esetben az autósnak kell gondoskodnia.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat