Tűlevél, étel-ital, rongáló részegek – az autót is megviselhetik az ünnepek

Az ember az ünnepi nagy evészetek, esetleg ivászatok után megviselt kissé, amikor az újévben újult erővel kellene felvennie a munkát. Ugyanez az autóra is vonatkozhat: lássuk, mi kárt tehet benne a karácsony, a szilveszter!

Fáj a tűlevélbe ülni

Vegyük például az ünnepi készülődést! Az rendben van, hogy a karácsonyfa a tetőn utazott haza – de az a sok fenyőág, amivel teleraktuk a lakást, a hátsó ülésen. A tűkbe beleülni fáj, különösen, ha jól kiszáradtak. Egy alapos porszívózás ráfér az üléshuzatokra, nem kevésbé a szőnyegekre. Az ünnepek alatt akár naponta előfordulhat, hogy rokonlátogatásra indul a család, vagy éppen haza kell valakit fuvarozni. Az is előfordulhat, hogy az illető nem józan, vagy a gyerekek öntenek ki, ejtenek le valami finom falatot, esetleg a gyomruk nem bírja az autózást a sok bejgli után. Ha bármilyen baleset érte a textileket, és annak nyoma maradt, jöhetnek a kárpittisztítók, spray, hab formájában is. Jobb, ha alaposan átnézzük az autót, és nem hagyunk esélyt semminek az üléshuzatba száradni. A sok sárról ne is beszéljünk, amit családtagjaink és mi magunk a talpunkon az autóba hordtunk – mert persze a mostani karácsony sem volt hófehér, sokkal inkább fekete és sáros. Amennyiben van háziállatunk, vagy vendégeink hoztak magukkal, azok is hozzátehetik a magukét az autó belső állapotához.

A részegek szeretnek rongálni

Aztán a szilveszteri buliba autóval mentünk-e? Van ilyen: késésben vagyunk, úgy döntünk, majd leparkolunk valahol és hazamegyünk taxival. Embertársaink azonban úgyszintén fogyasztanak szeszesitalt az óév utolsó napján, és ez előhozhat belőlük alantas ösztönöket. Ilyenkor húzzák végig például a lakáskulcsot az első elérhető autó oldalán – és amikor másnap megviselten visszaballagunk a járműért, mert ugye ittasan nem vezetünk, kellemetlen meglepetés fogad. A haloványabb, felszíni csíkokat házilag is próbálhatjuk kezelni, például karceltávolító tollal, de ha mélyebb a „seb”, jobb, ha szakember veszi kezelésbe a karosszériát. Arra gondolni sem merünk, hogy esetleg valaki a kereket lyukassza ki, az ablakot törje be. Ám ez esetben nem is kell figyelmeztetnünk az autótulajdonosokat, hogy nézzék át a járgányt, nem maradt-e nyoma a lazább napoknak – úgyis a szervizben kezdik az újévet. Egy bosszantó fordulat, hogy ha csak az utcán tudunk parkolni, akkor is részegek áldozata lehet az autónk, ha nem megyünk el otthonról a bulisabb időszakban. Végezetül annyit tennénk hozzá, hogy az autónkra ráfér a kényeztetés a nehéz napok után: megérdemel egy alapos tisztítást egy jó autómosóban.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat