Újévi bulik – mutatjuk, miért nem fér össze a vezetés és az alkohol!

Vezetett pár pohárka után az ünnepek alatt? Most elmondjuk, miért ne tegye többet. A rendőrség sem véletlenül figyelmeztet minden ünnep előtt, amely hagyományosan alkoholfogyasztással jár. Újévi bulikról tessék taxival haza furikázni!

Veszélyesebbek vagyunk, mégis csökken a veszélyérzet

Az alkoholos befolyásoltságot mindenki úgy képzeli: az illető olyan részeg, hogy kiesik az autóból. A rendőrök láttak már ilyet, de nem csak ez a részegség veszélyes. Hiába nézette át szervizben az autót kívülről-belülről, a téli utakon egy pillanat alatt nagy baj történhet: észnél kell lenni, és az alkohol lelassít. Tesztek sora bizonyítja, mennyire. A reakcióidő már egy pohár bor elfogyasztása után is nőhet – a forgalomban, az utakon minden másodperc számít. Miközben a szervezet elégeti az alkoholt, oxigént von el, ami az idegsejtek működését érinti – apró működési zavarok már 0,4-0,5 ezrelék véralkoholszintnél felléphetnek. A reakcióidő nő, a térlátás viszont csökken. Beszűkül a látómező, lelassulnak a gyors helyzetfelméréshez szükséges szemmozgások. Ráadásul azzal párhuzamosan, hogy egyre veszélyesebben vezetünk, a veszélyérzetünk is csökken. Na meg minél részegebbek vagyunk, annál nehezebb jól átgondolt döntést hozni. Egyre inkább az érzelmeink, az ösztöneink vezérelnek minket.

Megcáfolunk néhány tévhitet

Annak a kockázata, hogy balesetet okozunk, 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett – ez már az alkoholos befolyásoltságot jelenti – a négyszeresére nő. Ha duplájára emelkedik a koncentráció, tizenhatszoros esélyünk van rá, hogy nem ússzuk meg. Meg kell cáfolnunk néhány tévhitet is: ilyen például, hogy ha eszünk ivás előtt, kevésbé árt meg az alkohol. Valóban lassabban szívódik fel, de attól még megteszi a hatását. A kávétól nem tűnik el hamarabb a szervezetből. A különböző „józanító” szerekben sem kell hinnünk, ha épen szeretnénk hazaérni – az egyetlen megoldás, hogy vagy iszunk, vagy vezetünk. Amikor másnap felkelünk, akkor is jól gondoljuk át, elég jó állapotban vagyunk-e a vezetéshez! Ha a véralkohol-szintünk helyre is állt, a másnaposság tünetei miatt felcsavarodhatunk egy fára, lecsúszhatunk a jeges útról, vagy nekimegyünk valaki másnak. Lassú ilyenkor az ember, dekoncentrált, szédeleg és kialvatlan, nem tud az útra összpontosítani. Az egészséges máj egyébként egy óra alatt testsúlykilogrammonként 1 gramm alkoholt képes lebontani. Testes hölgyek-urak, ne örüljenek: a zsírmennyiség feltételezett súlyát le kell vonni a súlyból, csak az utána kapott összeg szerepel a számításban.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat