Tél vs. generátor – milyen hatással van az alkatrészre a hideg idő?

Az emberek sokban különböznek egymástól. Vannak, akik azért vesznek autót, mert el kell jutniuk a munkahelyükre, vagy el kell vinniük a gyerekeket az iskolába, edzésre. Vannak, akik csak teherhordónak, a hétvégi bevásárlás miatt tartják a kocsit, hogy ne nekik kelljen cipekedniük. És vannak, akik kedvtelésből vesznek autót, mert szép, mert szeretnek autót vezetni. Egy dologban azonban hasonlítanak. Minden autótulajdonos tudja, ha jön a tél, sűrűsödhetnek a gondok is.

Mi lehet a gond?

A biztonságos közlekedés fenntartása miatt fontos, hogy a tél közeledtével vizsgáljuk, vagy vizsgáltassuk át az autónkat. Itt most nem is elsősorban a téli abroncsokra gondolunk, vagy arra, hogy állítsuk be a megfelelő mennyiségű és elegyű fagyállót az autónkban. Ezek is fontosak, mindenképpen készítsük fel a hideg napokra a járművet. De figyelmünket most fordítsuk az autó egy másik része felé, hiszen ezáltal sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Ha megtesszük, lehet, hogy szinte észre sem vesszük, és már jön is a tavasz, a jó idő, de ha nem, akkor az autónk könnyen dönthet úgy egy cudar reggelen, hogy nem megy sehova. Ugyanis télen a legnagyobb problémát az akkumulátor lemerülése okozhatja, amelynek egyik oka a generátor meghibásodása lehet. Ha lemerül az akkumulátor, az sajnos azt jelenti, hogy nem indul az autó. Ez megoldódhat egy új akksival, de sok esetben a generátor javítása vagy cseréje tudja csak orvosolni a problémát. Szerencsére egyes esetekben nem kell azonnal a kukába dobnunk, sokszor javítható az eszköz, amelyet akár házilag is elvégezhetünk. Komoly szakértelmet nem igényel, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, érdemes szakemberhez fordulnunk emiatt.
Megfelelően felkészült autószervizben az alkatrész esetleges javítását könnyedén megoldják, vagy akár lehetséges a meghibásodott generátorunk helyett egy felújított komplett generátort beszereltetni. Ebben az esetben a régi generátorunkat le kell adnunk cseredarabként amennyiben mechanikai sérülésektől mentes állapotban van. A felújított generátor teljesértékű generátor, és ami nem elhanyagolható szempont, hogy a javítás időtartama jelentősen lecsökken, ami a mai felgyorsult világban szintén nem mindegy.

Mire figyeljek?

Előfordulhat, hogy nincs is igazán probléma, nem kell a szervizbe rohannunk. Mindössze annyi történt, hogy télen sokkal több fogyasztót használunk. Ilyenek az ablak- vagy a tükörfűtés, a maximális fokozaton használt klíma, vagy – ha rendelkezik vele az autónk – az ülésfűtés is áramot fogyaszt. Az is lehet, hogy emberi mulasztás okozta a problémát, vagyis égve maradt a világítás valahol az autóban, például egyes autóknál a csomagtér világítása tud galibát csinálni. Ezekre figyelnünk kell. Ugyanakkor télen nagyobb probléma, hogy ha rövidebb utakra használjuk az autót, a generátor nem képes rövid idő alatt a fentebb felsorolt fokozott igénybevételből származó energiaveszteséget visszatölteni. Ennek pedig az a következménye, hogy a kocsink nehezen, vagy nem indul el reggel. Ha odafigyelünk ezekre, abban az esetben jó eséllyel át tudjuk vészelni a telet különösebb bosszankodás nélkül.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat