Segítség! Füstöl a motortér

Nyaranta számos esetben láthatunk autósokat az út szélén, nyitott motorháztetővel, füstölő motorral. Ez valójában nem füst, hanem gőz, ami a motor túlmelegedésének köszönhető. Nyilván egyik autótulajdonos sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni. Eláruljuk, hogyan előzhető meg, hogy vezetés közben gőz törjön fel a motorháztető alól.

Mi okozhatja a motor túlmelegedését?

A motor túlmelegedése bármely gépjárműnél előfordulhat. A túlmelegedésre a műszerfalon lévő, motor hőmérsékletét jelző tű is utal, mely ilyen helyzetben a piros zónába kerül. A motor túlmelegedése a hengerfej deformálódását és a dugattyú beragadását is eredményezheti. Mi okozhatja a motor túlmelegedését? A probléma hátterében többnyire karbantartási problémák állnak. Az autó hűtőrendszerének meg kellene óvnia a motort a túlmelegedéstől. Annak érdekében, hogy a hűtőrendszer tudja végezni a dolgát, fontos, hogy ne kerüljön tiszta víz a tartályba. Kizárólag speciális hűtőfolyadék képes megfelelően hűteni a motort, ráadásul korróziógátló szerepe is van. Továbbá fontos, hogy mindig legyen az autóban tartalék hűtővíz és érdemes rendszeresen ellenőriztetni a hűtési rendszert egy szakemberrel. Mindenképpen érdemes betartani ezeket a tanácsokat, hiszen költséges a hűtési rendszer javíttatása. A túlmelegedést okozhatja a nyomás sapka elhasználódása is, mely megakadályozza a hűtőrendszer megfelelő működését. Mindemellett a radiátor tömlő meghibásodása is állhat a motor túlmelegedése mögött, hiszen akadályozhatja a hűtőfolyadék áramlását. Az említetteken kívül okozhat túlmelegedést a vízszivattyút hajtó szíj elcsúszása, elszakadása vagy meglazulása is.

Mi a teendő a motor túlmelegedése esetén?

A motor túlmelegedése esetén mindenképpen le kell térni az út szélére és le kell állítani az autót, hiszen a túlmelegedés rövid távon is tönkreteheti a motort. Ezt követően óvatosan ki kell nyitni a motorháztetőt, hogy a gőz távozzon. Fontos, hogy nem szabad hozzáérni a hűtősapkához, amíg a motor meleg, mivel a gőz égési sérüléseket okozhat. A motor lehűlését követően amennyiben szükséges, fel kell tölteni a hűtőfolyadékot. Továbbá érdemes felkeresni egy megbízható szakembert, aki alaposan átnézi a hűtőrendszert és megkeresi a szivárgás helyét. Mi a teendő, ha nem lehet megállni? Csökkenteni kell a motor terhelését. Például a klíma kikapcsolásával vagy a fűtés bekapcsolásával. Utóbbi elsőre talán nem tűnik logikusnak, azonban hatásos, hiszen a motor hőjének egy része így távozni tud a fűtőradiátoron keresztül. Minden esetben járjunk el nagyon óvatosan!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat