Nem kell oda az a horpadás – akár házilag is eltüntethetjük

Megkarcolta a karosszériát jégkaparóval? Koccant a síkos úton, behorpadt az autó? Ideje felmérni, mi kárt tett a tél és a csapadékos idő a jármű karosszériájában, amit el kell tüntetni, mert csúnya, és előbb-utóbb kikezdi a rozsda. Ha van egy kis kézügyessége, a kisebb hibákkal otthon is boldogul.

Felületi sérülésekre jó lehet a filc

A jó idő eljöttével ideje körbejárni az autót, és számba venni a téli sérüléseket. Ha ügyes volt, jégkaparóval nem karcolta meg az autót, de megkarcolhatta azt egy leszakadó faág, tetőről autóra eső jeges hótömeg is. Nyomot hagyhat egy-egy koccanás, aminél nem történt nagyobb baj, és mindenki ment a dolgára – de az autón ott marad a horpadás, és azzal kezdeni kell valamit. Ha nincs sem időnk, sem kedvünk házilagos módszerekkel vesződni, irány az autószerviz – megoldja a karosszérialakatos. A mélyebb sérülésekkel is érdemes egyből szakemberhez fordulni, de az apróbbakat otthon is kijavíthatjuk. Azt viszont ne várjuk, hogy a házilagos eszközökkel teljes mértékben pótolni tudjuk a profi karosszérialakatos munkáját. Az autós szaküzletekben, webshopokban többféle terméket is árulnak házilagos javítási célra, ilyenek például a különféle karceltávolító tollak, filcek. A felületi sérüléseket tüntethetjük el ezekkel az eszközökkel. A színtelen, jószerivel szagtalan toll az ígéret szerint tartósan feltölti a barázdát, és újra hibátlannak tűnik majd a fényezés. Ha meg esetleg mégsem, hát jöhet a szakember – és nem költöttünk sokat az otthoni próbálkozásra.

Vákuummal a kisebb horpadások ellen

Azt kevesebben tudják, hogy a kisebb horpadásokat is megpróbálhatjuk házilag orvosolni, ha nem akarunk vagy tudunk éppen pénzt áldozni a profi javításra. Az ehhez szükséges elemeket, szerszámokat magunk is megrendelhetjük, megvásárolhatjuk, csak körül kell nézni a szaküzletek kínálatában. A különböző horpadás-eltávolító készletek általában a vákuum lehetőségeit használják fel – a nem túl nagy horpadásokat a laikus is „ki tudja húzni” a célszerszám segítségével. Néhány lépés az egész, ha betartjuk a használati utasítást, nem lesz baja az autónak. Itt érdemes megjegyezni, fontos, hogy ellenőrzött termékeket vásároljunk – gyanús, ha valami nagyon olcsó, és csodát ígér. Bizonytalanok vagyunk? Tájékozódjunk szervizekben, autós fórumokon, ahol a felhasználók maguk írják le tapasztalataikat egyes termékekről. Ha viszont szakemberhez akarunk fordulni, akkor is megrendelhetjük magunk a szükséges kicserélendő elemek jó részét, akár webshopból is. Nagy különbség lehet az egyes karosszérialakatosok árai között – érdemes ezt a lehetőséget is fontolóra venni, ha kicsit spórolni akarunk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat