Mossuk le az autóról a téli koszt – na de géppel vagy kézzel?

Abban minden szakértő egyetért, hogy tél végén jár az autónak egy alapos tisztítás. Ha eddig megspóroltuk az alvázmosást – pedig telente is ajánlott szárítással, és inkább a nyár az az időszak, amikor nem szükséges –, most ezen is túl kell esni.

Gépi, kézi vagy kozmetika?

Egy alapos mosás, tisztogatás sok későbbi bajtól óvja meg a járművet, csak azt kell eldöntenünk, hol és hogyan mosatjuk a kocsit. Többféle lehetőség közül választhatunk: vihetjük gépi mosásra, kézi autómosóba, autókozmetikába, de elintézhetjük a meló nagy részét házilag is. A legdrágább, egyben legkényelmesebb megoldás persze beadni a gépjárművet egy autókozmetikába, ahol mindent elrendeznek, és csak át kell venni a ragyogó, tiszta autót. A gépi mosás előnye a szakértők szerint, hogy nem csak a kasztni tisztítása állítható be, és jár hozzá egy alapos szárítás is. A hátránya, hogy nem jut el a kényesebb, eldugottabb helyekre, és a fényezést is megkarcolhatja – bár ha a berendezést rendszeresen karbantartják, és nem hibásodott meg semmi, akkor az autón sem lesz karcolás. A gőzborotvás kézi mosással a legrejtettebb zugokba is eljuthatunk, kitakaríthatjuk a motorteret is, viszont nyilván macerásabb, mintha semmit sem kellene csinálnunk. A használati utasítást, a 30 centis távolságot tartsuk be, hogy az autó sérüléseit elkerüljük. Ha mindkettőt igénybe vesszük, azzal végezzük-végeztetjük a legalaposabb munkát.

Otthon is lecsutakolhatjuk az autót

Az otthoni vegyszeres mosást a kertben nem mindenki nézi jó szemmel, mert nem éppen környezetbarát – de autósamponnal, tiszta vízzel csodaszép tisztává varázsolhatjuk a járgányt mi is. Szerezzünk be erre a célra használható kefét, ami nem karcolja meg a fényezést, valamint szivacsot, autósampont, és egy puha rongyot a törléshez, legjobb talán a szarvasbőr. Sőt, itt is jól használható a felhasználói tapasztalatok szerint egy fontos háztartási csodaszer: az ecet. Ablak- és szélvédő javításra ugyan nem, de fertőtlenítésre és mosásra kiváló szer, természetesen vízzel összekeverve, nem „tisztán”. A mosásnak van néhány alapszabálya, amelyeket ha betartunk, nem érhet nagy bosszúság: például hogy fentről lefelé haladjunk a tisztítással. Ha nem így teszünk, a már megtisztított részekre folyik majd rá a koszos lé a tetőről, és kezdhetjük az egészet elölről. A kefét, akármilyen puha, csak a makacs koszfoltokhoz használjuk! A kevésbé ragaszkodó szennyeződésekhez elég a szivacs, a foltmentes törléshez meg a szarvasbőr. A beltéri takarítás nagy részét is elintézhetjük univerzális beltéri autósamponnal – ez az ablakokra, műszerfalra is megfelel.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat