Ne becsüljük le a szilentek jelentőségét

Vannak az autónak olyan kicsiny alkatrészei, amelyek jelentőségét könnyű alábecsülni, de nem igazán érdemes. Ilyenek a szilentek, közülük is a lengőkar szilentje, amit időről időre érdemes ellenőrizni, és – ha kell – cserélni.

A lengőkar a menetstabilitásért felel

Az autókban található lengőkarok az autó menetstabilitásáért felelő legfontosabb mechanikus alkatrészek. Feladatuk, hogy hozzájuk kapcsolódó gömbcsuklókkal együtt kanyarban is a lehető legalacsonyabban tartsák a jármű súlypontját, amivel nagy mértékben járulnak hozzá annak menetstabilitásához. Ezt azzal érik el, hogy rugalmas kapcsolatot teremtenek a karosszéria és a futómű között. Szerepükből adódóan a lengőkar és a hozzá kapcsolt alkatrészek szüntelen mozgásban vannak és intenzíven koptatják egymást. A lengőkarokkal együtt használódik el a szilent is, amelynek a gumi anyaga a folyamatos gyűrődéstől, alakváltoztatástól egy idő után elfárad.

Az elhasználódott szilent nem képes ellátni a faladatát

A folyamatos és intenzív igénybevételtől „megfáradt” szilent nem képes ellátni a feladatát, nem védi a külső szennyeződéstől a gömbcsuklókat és így maga is hozzájárul ezzel azok további kopáshoz. Azt is lehet mondani, hogy egy meghibásodott szilent akár önmaga okozhatja a lengőkarok gömbfejeinek elhasználódását. Tehát – valójában – a szilenteket még az előtt cserélni kellene, mielőtt elégtelen működésük hibaforrássá válna. Ezt természetesen nagyon nehéz időben tetten érni, ezért az egyetlen praktikus és ajánlható megoldás, a szilentek rendszeres ellenőrzése, amit nem csak a szervizekben kell kérni, de érdemes akár otthon a garázsban is elvégezni, és erre az amatőr „gépkocsiszerelő” is képes.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat