A gömbfejek az autó ízületei

A különféle gömbfejek az autók futóműveiben az emberi test ízületeihez hasonló feladatot látnak el és azokhoz hasonlóan tudnak megkopni, de szerencsére a javításuk egyszerűbb, mint az emberi test esetében.

A gömbcsuklók a leggyakrabban cserélt alkatrészek között

A korszerű autók futóművei egyre bonyolultabbak, egyre kifinomultabbak és ennek megfelelően egyre több gömbcsuklót tartalmaznak, ami azt is jelenti, hogy ezeket egyre többször kell cserélni. Ma már az ember mozgásszervénél hasonló szerepet betöltő ízületek „javítása” is a protézisek beépítésével, vagyis – némi leegyszerűsítéssel – „emberi gömbcsuklók” cseréjével oldhatók meg radikálisan és aránylag tartósan. Ugyanez vonatkozik a gépjárművekre is. Itt is ki kell cserélni idővel a megkopott, eltörött, deformálódott gömbcsuklókat, mégpedig – ahogy az emberi testnél is – főleg azért, hogy ezzel megakadályozzuk egyéb mozgó alkatrészek, az autónál a futómű végzetes károsodását.

A gömbcsuklók fontos alkatrészek

A gömbcsuklók az autókban a futó mű mellett a kormányszerkezetben is fontos szerepet játszanak. Tehát mind olyan helyen vannak, ahol meghibásodásuk nem csak további károkat okozhat az autó egyéb alkatrészeiben, de elégtelen működésük jelentős biztonsági kockázatot is hordoz magában. A leggyorsabban a gömbcsukló irányából érkező kopogó hang figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben és ilyenkor minél gyorsabban cselekedni kell, elkerülendő a nagyobb bajt, és a jelentősebb költségeket. Már a gyanú felmerülése esetén is érdemes a szervizbe hajtani, mivel a gömbcsuklók cseréje nem tartozik a túl drága és bonyolult feladatok közé.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat