Mutatjuk, mit tehet autójával az újjáéledő természet!

A tavasz csodálatos. Új erőre kap a természet, madarak csicseregnek az ágakon, minden nő, hajt, nyüzsög. Ez tényleg nagyon szép, de a mindennapokban szerezhet kellemetlen meglepetéseket az élővilág.

Galambok, gólyák, nyestek

Nagyvárosi kedvenceink, a galambok bármikor hajlandóak megtisztelni az autót, de tavasszal sokkal több madár nyüzsög a légtérben és a fákon. Méretben a gólyától a verébig – eszerint kell elképzelni a végtermék méretét is. Ha nemrég járt arra a madár, elég letörölni mondjuk egy mikroszálas kendővel. Ám ha csak akkor vesszük észre, amikor már rászáradt a karosszériára, nehezebb a dolgunk. A madárürülék kimarhatja a lakkot is, és egyes szakértők szerint a szárnyasok salakanyaga az utóbbi években savasabb lett. Odaszáradt produktum esetén vigyük az autót kézi mosóba vagy lazítsuk fel otthon puha, nedves szivaccsal a szennyeződést! Lehet rá ugyanezen célból forró, vizes rongyot borítani, vagy lefújni ecet és víz keverékével, majd óvatosan letörölni. Vigyázat, a madárürülékben mindig van némi homok, ami karcolhat. Ha már az állatoknál tartunk, említsük meg a kábelrágó nyesteket, hiszen tavasszal ezek az aranyos állatok is aktívabbak. Ha betévednek a motortérbe, annak autószerviz lesz a vége. Sokféle védekezési módszerről hallottunk már a nyestriasztó spraytől a kutyaszőrön át az áramütéssel működő vagy ultrahangos riasztóig. Utóbbi kettőt kombinálják is, de a tökéletes megoldás a zárt garázs, vagy a védőborítás a teljes motortérre.

Ágak, gyanta, jégeső

Ilyenkor lepik el a rovarok a szélvédőt. Ha már rendesen rászáradtak a tetemek, mosószeres vízzel nem biztos, hogy el lehet távolítani a maradványokat. A szaküzletekben, webshopokban lehet kapni rovaroldó sprayt, de az erős vegyszerekkel vigyázni kell, mert a fém vagy lakkozott felületekben kárt tehetnek. Az állatok mellett a növények is gondoskodnak róla, hogy érezze autónk a törődést. Nem csak ősszel hullatják a leveleiket, vannak más trükkjeik is. A legrosszabb mindegyik közül a fa „vére”, azon belül is különösen rettenetes a fenyőgyanta. Gyantafoltnak soha ne essünk neki oldószer nélkül, és azt is válasszuk körültekintően – olyan alkoholra lesz szükség, amely nem oldja a lakkozást. Ha pedig azt gondolná, faág csak télen, a hó súlya alatt szakadhat autójára, téved. A tavaszi, nyári nagy viharok, a jégesők is rábírhatják erre. A jégeső külön boldogság, amikor már azt hinnénk, a téllel az elemek pusztításától is megszabadultunk – aztán jönnek a karcolások, horpadások. Azokat pedig vagy helyre tudjuk hozni házilag, vagy nem.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat