A műszerfalon megjelenő figyelmeztető lámpák

Az utóbbi időben, hihetetlenül fejlődött az autóipari technológia. A biztonság és az autó állapota miatt, a modern autók már elképesztő elektronikus és mechanikus rendszerekkel rendelkeznek. Ezekkel az új rendszerekkel, új figyelmeztető lámpák jelentek meg a műszerfalon.

Figyelmeztető lámpák a műszerfalon

A modern autók már képesek bizonyos mértékig a diagnosztizálásra és hiba esetén üzenteket jelenítenek meg a műszerfalon. Viszont lehetséges, hogy sokan nem értik, hogy mit jelenthetnek ezek a jelzések, de ha a figyelmeztető lámpákat figyelmen kívül hagyjuk, akkor a későbbiekben lehetséges, hogy elég drága javítással állhatunk majd szemben, ezért érdemes a jelzéseket követően, átvizsgáltatni autónkat. A régebbi autók, csak néhány ilyen lámpát tartalmaznak, a drágább luxusautók, viszont már több technológiával vannak felszerelve. Ezek gyakran az LCD kijelzőn jelenítik meg a hibát, ahol a figyelmeztető jelzés mellé, szöveget is mutatnak, melyben leírják a javítási tennivalókat.

A figyelmeztető lámpák színei és egyes jelzések jelentése

A figyelmeztető lámpák különböző színűek, hogy meg tudjuk őket különböztetni. Legtöbbször sárgák, zöldek és pirosak. A piros a veszélyt mutatja. Ha felgyulladna a piros fény az autónkban, akkor az elég komoly bajra figyelmeztethet. Ilyenkor állítsuk le az autót, és kérjünk segítséget. Előfordulhat, hogy alacsony a motorolaj szint, vagy a hűtőfolyadékról figyelmeztet bennünket. A sárga jelzés biztonsági szempontból, még nem tartozik a veszély jelzések közé. Ez csak azt jelenti, hogy a legrövidebb időn belül kezeltessük a problémát. Általában ezek a kiégett izzólámpára utalnak. A zöld lámpák, nem a veszélyre figyelmeztetnek bennünket, csak jelzik, hogy például a fényszórók vagy a sebességváltó automatika bekapcsolt. Amennyiben a műszerfalon egy akkumulátort jelző forma jelenik meg, akkor nem kell az akkumulátor cseréjére gondolni, valószínű a generátor hibásodhatott meg. Ha kigyulladna ez a fény, minél előbb szerelőre van szüksége az autónak. Egy másik jel a bójaszerű alakzat, mely úgy néz ki, mintha a tengerben lebegne. Ez a hűtőfolyadék figyelmeztető fénye. Ez jelzi, hogy a hűtőfolyadék túlságosan felmelegedett és azt, ha ennek szintje túl alacsony. Az ABS fény számos fékrendszeri hibára utalhat. Ez mutathatja a fékbetétek cseréjének szükségességét, ha van kopásérzékelő az autóba építve. Jelezheti azt is, hogy a fék nem működik megfelelően, ami azonnali ellenőrzést igényel.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat