A motor olaj viszkozitásának jelentése

A motorolajat a belsőégésű motorok kenésére használják. Ennek a készítménynek a feladata, hogy a motor mozgó alkatrészeinek megfelelő kenést biztosítson, megakadályozza a fém fémmel való érintkezést, és csökkentse a súrlódást. Továbbá elvezeti a hőt, tisztán tartja a motort, a fém alkatrészeknek korrózió elleni védelmet nyújt.

A motorolaj viszkozitás

A viszkozitás, vagyis a belső súrlódás, egy gáz vagy folyadék belső ellenállásának mértéke, a csúsztató feszültséggel szemben. A motorolajaknak talán ez a legfontosabb jellemzőjük. A viszkozitás hatással van az olaj kenési képességére, különböző hőmérsékleteken, mivel hőmérsékletváltozáskor nő, illetve csökken a folyási képességük. A viszkozitás osztályzására a Society of Automotive Engineers (SAE) által felállított osztályozási rendszert használják. Ezeket az osztályokat két csoportra oszthatjuk, a télire és a nyárira. Az alacsony hőmérsékleti, vagyis a téli viszkozitás, a hidegindítás miatt fontos, a nyári pedig a nagy terhelés és nagy sebesség teljesítmény szempontjából lényeges. Ahhoz, hogy a megfelelő olajat tudjuk kiválasztani járművünk számára, szükséges ismernünk a gyárilag előírt olaj viszkozitási besorolását.

A motorolaj viszkozitásának fontossága

A mai modern olajaknak a kialakítása során, figyelembe vették, hogy a téli hidegekben se legyenek túl viszkózusok (sűrűk), a könnyebb áramlás és a tökéletes kenés biztosítása miatt, valamint a motor üzemi hőmérsékletén se veszthessenek viszkozitásukból (ne legyenek túlságosan folyósak), mivel ekkor nem lesznek képesek megakadályozni, az alkatrészek érintkezését, ami miatt kopás okozta károsodások jelentkezhetnek. Az alacsony hőmérsékleti viszkozitásnak nem szabad egy bizonyos szint alá mennie, hogy az indítómotor hidegben is képes legyen elindítani a motort, megkapja a szükséges minimális indítósebességet, és az olaj megfelelő időn belül el tudjon jutni a rendeltetési helyeire. A minimális sűrűség, szivattyúzhatósági hőmérséklet alatt, az olaj nem lesz képes magától elfolyni, melynek eredménye, hogy a szivattyú olaj helyet levegőt fog szállítani, és kenés nélkül hagyja a motor alkatrészeit. Manapság a magas viszkozitási indexű olajakat használják leginkább, mivel ezeknél a lényeges hőmérsékletváltozás hatására is, csak kis mértékben változtatják folyási képességeiket. Amennyiben motorolajat szeretnénk vásárolni, olvassuk el a jármű kezelési útmutatóját, vagy kérjük ki egy szakember véleményét.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat