Mitől lehet kormos a gyertya?

A gyújtógyertya megfelelő működés esetén a motorban összesűrített benzingőzt gyújtja be a benzines autók motorjának indításakor. Mi okozhatja a gyújtógyertya meghibásodását? Milyen jelek utalhatnak a hibára? Mit kell tudni a gyújtógyertya cseréjéről? Mutatjuk a válaszokat!

A gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, rendkívül fontos alkatrésze

Számos hiba felmerülhet a gyújtógyertyával kapcsolatban, szóval nem egyszerű a probléma felismerése. Összefoglalónkkal próbáljuk megkönnyíteni a gyújtógyertyával kapcsolatos hiba megtalálását. Nem véletlen, hogy a gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, és rendkívül fontos alkatrésze. A problémák egy része egy kis rutinnal otthon is orvosolható. A gyújtógyertya kiszerelését követően az elektródákon látható a motor állapota, sőt a hengerekben lévő tüzelőanyag-levegő aránya is. Milyen jelek utalhatnak hibára? Például a megolvadt elektródák, a mázasodás, a megolvadt középelektróda, a lerakódás, az olajfilm, a szigetelőcsúcs-törés, az erőteljes elektródakopás és a koromlerakódás.

Mitől lehet kormos a gyertya?

Az egyik leggyakoribb hiba a gyújtógyertyákkal kapcsolatban a koromlerakódás. Ebben az esetben a szigetelőcsúcson, az elektródákon és a gyertyaházon finom, fekete koromréteg található. Mi okozhatja a koromlerakódást? Többek között a rosszul beállított keverékarány, a túlságosan dús keverék. Gondot okozhat az erősen szennyezett légszűrő is és a szívató hibás működése. Mindemellett problémát okozhat, ha túl alacsony hőértékű a gyertya, illetve az is, ha túl hideg. Milyen hatása lehet a koromlerakódásnak? Egyenetlen lesz a gyújtás, mivel a kúszóáram hatására nehezebb lesz a hidegindítás. Ennek eredményeként nem megfelelő üzemanyag kerülhet a katalizátorba és így károsodik. Mit lehet tenni a koromlerakódás esetén? Elsősorban be kell állítani a megfelelő keverékarányt. Továbbá be kell állítani a szívatót és ellenőrizni kell a légszűrőt. Megfelelő rutin nélkül érdemes felkeresni egy megbízható szerelőt. Fontos, hogy a motorba az előírásoknak megfelelő gyertya legyen beszerelve. A gyújtógyertya ellenőrzését a motor optimális üzemállapotában történő használatát követően kell elvégezni, hiszen csupán így kapható megbízható eredmény. Miért csak ekkor tekinthető jónak az eredmény? Mert a különböző üzemeltetés más-más égési hőmérsékletet eredményez a motorban. A minimális koromlerakódás, valamint a szigetelő porcelán barna vagy fehéres elszíneződése esetén nem kell megijedni, hiszen ez még normálisnak tekinthető, nem okoz gondot.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat