A legdrágább katalizátorok

Az autó katalizátora sosem tartozott az olcsó alkatrészek csoportjába. A gyártásához nemesfémeket is használnak, ezért gyakran előfordul, hogy a tolvajok lelopják az autóról. Leginkább a terepjárók vannak veszélyben, illetve azok az autók, amelyek alá könnyen beférnek a tolvajok. Eláruljuk, hogy mit érdemes tudni a katalizátorokról.

Platina és palládium – nemesfémeket építenek a katalizátorokba

A katalizátor szerepe rendkívül fontos, hiszen ez az alkatrész csökkenti a lehető legnagyobb mértékben az autóból kikerülő kipufogógáz károsanyag-tartalmát. A katalizátor hegesztett lemezház borításból, hőterelő palástból, katalizátormagból és a magra felvitt katalitikus rétegből áll. Miért drága a katalizátor? Mert ahogy már említettük, nemesfémeket építenek be az alkatrészbe. Például platinát és palládiumot, melyek világpiaci ára jelentősen növeli az alkatrész értékét. Értelemszerűen, minél több nemesfém kerül az alkatrészbe, annál drágább. Azonban nemcsak a nemesfémek növelik a katalizátorok árát. Az is számít, hogy melyik autóhoz kerültek legyártásra a katalizátorok. A luxuskategóriába tartozó autók esetében jóval drágább az alkatrész ára. Mindemellett az is számít, hogy gyári vagy utángyártott az adott katalizátor. Amennyiben gyári, akár a többszöröse is lehet az ára az utángyártottéhoz képest. Ez természetesen nem meglepő, hiszen nemcsak a katalizátorokra igaz, minden alkatrész esetében érvényes. Szintén növeli az árat, ha a katalizátor egyben van a kipufogó leömlővel. Az Euro 4-es vagy modernebb környezeti normákat teljesítő gépjárművek esetén fordul ez elő. Ezeknél a változatoknál van egy előkatalizátor a motorhoz közel, ami egybe van építve a kipufogó leömlőkkel, a főkatalizátor pedig a padlólemez alá van beépítve. Ebben az esetben a katalizátor nettó ára is eléri a több százezer forintot.

A műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is

Amennyiben kiszerelésre kerül a katalizátor, az autó már nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. Természetesen ez a probléma akkor is felmerül, ha nem kerül kiszerelésre a katalizátor, csupán rosszul vagy egyáltalán nem működik. Ezeket a gépjárműveket egy esetleges ellenőrzés során akár ki is vonhatják a forgalomból. Szóval a műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is. A katalizátorok cseréje a kipufogórendszer megbontásával jár, szóval mindenképpen érdemes szerelő segítségét igénybe venni. A katalizátorok ellenőriztetését, javíttatását, illetve az esetleges cseréjét minden esetben megbízható szervizben kell végeztetni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat