Magas alapjárat meleg motornál – mi okozhatja?

A magas alapjárat meleg motornál nem tekinthető normális működésnek. Valamelyik alkatrésszel gond van ebben az esetben. Írásunkból kiderül, hogy mi lehet a probléma, mi okozhat túl magas alapjáratot meleg motor esetén.

Hideg motornál a magas alapjárat nem jelez problémát

Amennyiben csupán a kezdeti alapjárat magas, nem kell feltétlenül problémára gondolni. Előfordulhat, hogy ez szándékos, mivel így a rendszer kiegészítő energiát biztosít, ami elengedhetetlen a fűtés, valamint az AC pumpa működéséhez. Ebben az esetben az alapjárat megnövelése addig tart, amíg a motor hideg, amint felmelegedik, az alapjárat visszaáll a normális szintre. Amennyiben meleg motornál is fennáll a magas alapjárat, biztosan probléma van valamelyik alkatrésszel. Amennyiben túl magas az alapjárat meleg motornál, probléma lehet a hűtőrendszerrel, a karburátorral, a vákuumtömlőkkel, a fojtószeleppel, a légbeömlővel, valamint az elektronikus motorvezérlő egységgel. Az ok pontos meghatározásához szervizbe kell vinni az autót, ahol a gépjármű teljes átvizsgálásával, valamint fedélzeti diagnosztikai műszerrel meghatározzák azt.

Melyek a leggyakrabban előforduló okok?

Azoknál az autóknál, melyek még karburátorral rendelkeznek, magas alapjáratot okozhat, ha túl sok levegő kerül a levegő-üzemanyag keverékbe. Az elektromos vezérlőegységgel is gond lehet, ha meleg motornál magas alapjárat jelentkezik. Ez a vezérlőegység üzemanyag-befecskendező rendszerrel rendelkező gépjárművekben található. Lényegében az újabb autóknál ez a rendszer helyettesíti a karburátort. Ez lényegében egy számítógéppel vezérelt keverékszabályozó rendszer. Amennyiben ezzel az egységgel van gond, szintén jelentkezhet magas alapjárat meleg motor mellett. Az említetteken kívül a fojtószelep is okozhat magas alapjáratot. Például akkor, ha nem lehet teljesen zárni a fojtószelepet, vagy az, ha az alkatrész helyzetérzékelője hibásan működik. Amennyiben nemcsak a magas alapjárat jelentkezik, hanem túlmelegedés is, akkor a hűtőrendszer okozhatja a problémát. Az autó motorján belüli megfelelő nyomásért a vákuumrendszer felelős. Ha meghibásodik a vákuumvezeték, akkor probléma jelentkezhet a motor működésében, ami magas alapjáratot eredményezhet meleg motor mellett. A motornak a megfelelő működéshez elegendő levegőre van szüksége. Amennyiben gond adódik a légbeömlővel, jelentkezhet a magas alapjárat, hiszen túl sok levegő kerül a motorba. Ezek csupán a leggyakrabban előforduló okok, de nem a teljes diagnosztikai lista. Szóval, ha magas alapjárat jelentkezik meleg motor mellett, mindenképpen javasolt felkeresni egy szervizt, ahol a megfelelő eszközökkel pontosan meg tudják határozni a kialakult probléma lehetséges okát.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat