Mi okozhat alapjárat ingadozást?

Ingadozik az alapjárat? Érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, hiszen nagy valószínűséggel meghibásodott az alapjárati motor. Miután a szerelő elvégzi a tisztítást, megszűnik a probléma. Mutatjuk a folyamatot és az ahhoz kapcsolódó részleteket!

Miért ingadozik az alapjárat?

Az alapjárat ingadozása esetén a szervizben a szerelők kiszedik az alapjárati motort, majd megtisztítják azt. Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Az alapjárati motor az alapjáratot szabályozó szelepet irányítja, amely a fojtószelep zárt pozíciójában adagolja a levegőt. Ha meghibásodik az alapjárati motor, nem kerül kellő mennyiségű üzemanyag befecskendezésre. Így az alapjárat is ingadozóvá válik, mivel nem tud az alapjárati motor finomszabályozni. Ha hideg üzemben nem jelentkezik a probléma, az még nem jelenti azt, hogy nem hibás a motor. Miért nem jelentkezik a probléma hideg üzemben? Azért nem, mert ekkor magas alapjárati fordulatszámon működik a motor és dús keverékkel. Milyen jelek utalhatnak az alapjárati motor meghibásodására? Például a gázpedál felengedésekor leáll a motor vagy túl nagy amplitúdóval pörög a motor. Mindemellett a meghibásodásra utalhat, ha üres fokozatban, a motor felpörgetését követően, a gázpedál felengedése után lassan áll vissza a fordulatszám.

Szétszerelés helyett tisztítást végez a szerelő

Nem érdemes otthon bajlódni az alapjárati motor tisztításával, érdemes szervizbe vinni az autót. A szerelő kiszereli az alkatrészt és leköti róla a levegőcsöveket. Ezt követően pedig leveszi az alkatrészről a csatlakozót. Nem szabad szétszedni a motort, mivel mindenképpen károsodna, más megoldást választ a szerelő. Tisztító folyadékot juttat a ki- és bemenő levegőcsatornákba. A tisztító folyadékkal eltávolíthatóak a lerakódások, megtisztítható az alkatrész. A lerakódás levegővel együtt bekerült porszemekből és a szívócső felől érkező benzinpárából tevődik össze. Ez a lerakódás gátolja a szelep mozgását, valamint a tökéletes zárást is. Akkor hatékony a tisztítás, ha az alkatrészből a feloldott lerakódásokat tartalmazó folyadék szivárog ki. A szerelő addig végzi a tisztítási folyamatot, amíg teljesen tiszta folyadék nem szivárog az alapjárati motorból. Ezt követően kellő gondossággal visszahelyezi a szelepet az alkatrészre. Fontos, hogy a tisztítást követően, az autó első beindítását megelőzően le kell csavarni a levegőmennyiséget szabályozó csavart és a beindítást követően ezt kell használni a gyárilag előírt alapjárat beállításához. A tisztítást követően megszűnik az alapjárat ingadozása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat