Mitől függ, hogy mennyit fogyaszt egy kocsi?

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi befolyásolja az autó fogyasztását? Milyen tényezők vannak hatással a fogyasztásra a műszaki adottságokon kívül? Mit lehet tenni a fogyasztás csökkentése érdekében? Utánajártunk a témának!

Mi befolyásolja az autó fogyasztását?

Nem véletlen, hogy a hivatalos mérésekkel nem egyeznek meg a fogyasztási értékek, eltérnek a gyári adatoktól, hiszen az autó fogyasztására több tényező is hatással van a műszaki adottságokon kívül. Befolyásolja a klíma, a rádió, a világítás használata, sőt a kormány tekerése miatt a szervó is feladatot kap. Mindemellett az is befolyásolja az autó fogyasztását, hogy hány utast szállít. Ráadásul az említetteken kívül a vezetési stílus is hatással bír a fogyasztásra, vagyis sok múlik a gázadás és a váltás stílusán. Mindemellett növeli a fogyasztást, ha nem kerül sor megfelelő időközönként a légszűrő- és az olajcserére, valamint a kerekek felfújására, ugyanis a lapos kerék is növeli az üzemanyag felhasználását, szóval érdemes tartani a gyári értéket. Továbbá az is növeli a fogyasztást, ha feleslegesen van tele a csomagtartó. Napjainkban egyre több autóban van navigáció, amely szintén hozzájárulhat az üzemanyagigény növekedéséhez, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a legrövidebb útvonal a legtakarékosabb a fogyasztás szempontjából. Elképzelhető, hogy a hosszabb úton kisebb a forgalom, emiatt kevesebbet „enne” az autó. Remélhetőleg idővel arra is képesek lesznek ezek az eszközök, hogy ne csak a legrövidebb utat találják meg, hanem üzemanyag-fogyasztás tekintetében a legoptimálisabb útvonalat.

Mit lehet tenni a fogyasztás csökkentése érdekében?

Mivel napjainkban felháborítóan drágák az üzemanyagok, érdemes néhány tanácsot megfogadni, amelyekkel csökkenthető a fogyasztás. Megoldható ez tudatos klíma-, rádió- és világításhasználattal. A klímát akkor érdemes bekapcsolni, ha feltétlenül muszáj. A városi forgalomban érdemes inkább kicsit leengedni az ablakot. Nagyobb tempónál az ablak leengedése sem ajánlott, hiszen az is növeli a fogyasztást. A fényszórókat sem érdemes feleslegesen használni, csak ha muszáj, hiszen azok is komoly energiafogyasztók. Továbbá érdemes megfelelő időközönként időt szánni a légszűrő és az olaj cseréjére, valamint a kerekek felfújására. Arra is kell figyelni, hogy feleslegesen ne legyen telepakolva a csomagtartó. Érdemes minden kacatot, felesleges fogyasztásnövelő dolgot kipakolni a csomagtartóból és az ülések alól. A tetőcsomagtartót sem érdemes az autón hagyni, ha nincs használva, hiszen növeli a légellenállást, ezáltal az autó fogyasztását is. A legtöbbet jó útvonalválasztással és megfelelő vezetési stílussal lehet nyerni. A jó útvonalválasztás azt jelenti, hogy érdemes olyan utat választani, amelyen kevesebb a lámpa és kisebb a forgalom. Erre azért van szükség, mert a fogyasztást az elindulások és az ácsorgások növelik a legjobban. Ezért kell kerülni a nagyobb forgalmat és a közlekedési lámpáktól hemzsegő utakat. Továbbá akkor sem érdemes a végtelenségig gyorsítani, ha szabad az út, mert előbb-utóbb úgyis meg kell állni. Természetesen a legjobb spórolási módszer, ha csak akkor kerül sor autózásra, amikor feltétlenül szükséges. A fölösleges autózás mellőzése nemcsak spórolás szempontjából ideális, hanem környezetvédelmi szempontokat tekintve is. Ráadásul az autó későbbi eladhatóságára is pozitívan hat, hiszen a futásteljesítmény befolyásoló tényező. Érdemes kipróbálni a tippeket, hiszen a sok kicsi sokra megy a fogyasztáscsökkentés terén is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat