Mi történhet, ha összekeverednek?

Mit kell tudni a motorolajról? Milyen feladatai vannak? Mit érdemes tudni a hűtőfolyadékról? Milyen feladatokat lát el? Mi történhet akkor, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék? Igyekeztünk minden kérdést megválaszolni.

Mi a feladata a motorolajnak és a hűtőfolyadéknak?

Hogy mi a feladata a motorolajnak? Az olaj a belsőégésű motorok kenésére szolgál. Kétféle összetevőből áll, alapolajból és adalékokból. Legfőbb feladata, hogy megakadályozza a fémből készült alkatrészek érintkezését és súrlódását. A legtöbben ezzel a két feladatával vannak tisztában, azonban ezeken kívül több dolga is van. Az egyik fontos tulajdonsága a hűtés, vagyis az, hogy vezesse el a hőt a hengerekből. Ehhez fontos, hogy stabil maradjon nagy hő hatására is. További fontos tulajdonsága a motorolajnak a tisztítóhatás, azaz feloldja az alkatrészekről a szennyeződéseket és eljuttatja a szűrőig, ahol azok kiválnak. Értelemszerűen ez csak akkor valósul meg, ha az olajszűrő és a levegőszűrő is megfelelően működik. Szintén a motorolaj feladatai közé tartozik még a fémalkatrészek korrózióvédelme, azaz a folyadék korrózióvédő hatást fejt ki a motor állása közben. Mindemellett a rezgés- és zajcsillapítás, valamint a tömítések kondicionálása is a feladatai közé sorolható. Szóval a motor védelme érdekében, hogy hosszú távon jól üzemeljen, elengedhetetlen, hogy jó minőségű motorolaj kerüljön az autóba. Mi a feladata a hűtőfolyadéknak? A hűtőfolyadék létfontosságú az autó megfelelő működése érdekében. A belsőégésű motoroknál az üzemanyag és az oxigén reakciójának következtében olyan forróság alakul ki, amely hamar túlhevítené a motort megfelelő hűtés nélkül. Ekkor fontos a hűtőfolyadék szerepe, hiszen a kritikus helyekről vezeti el a hőt. A hűtőfolyadék a motorolajjal együtt végzi a hűtést, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a motorolajnak nem a hűtés a fő feladata, hanem a kenés. Ezzel szemben a hűtőfolyadéknak a hűtés a fő funkciója. A folyadék további feladata az alkatrészek korrózióvédelme, azaz a kocsi jó működése érdekében elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű hűtőfolyadék kerüljön az autóba.

Mi történhet, ha összekeveredik a motorolaj és a hűtőfolyadék?

A motorolajban a használat során különböző szennyeződések jelennek meg. Ezek egy részével megbirkózik az olaj, de bizonyos szennyeződések beavatkozást igényelnek. Mi kerülhet a motorolajba? Például üzemanyag, korom, fémkopadék, valamint víz és glikol. Utóbbi kettő a hűtőfolyadékból kerülhet bele. A glikol, vagyis a hűtőfolyadék egyik összetevője a hengerfejtömítés meghibásodása, a hengerfej repedése, üregesedés és korrózió miatt juthat a motorolajba. Ha glikol kerül az olajba, akkor az összegyűjti a kormot, és nem engedi az olaj adalékait dolgozni. Reakcióba lép a különféle összetevőkkel, amely korróziót és vastag lerakódást eredményezhet, ezáltal továbbá rontja az olaj kenési és hőelvezetési tulajdonságait. Hogy akadályozható meg, hogy glikol kerüljön a motorolajba? Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtővíz szintjét. Ha csökken, azonnal szervizbe kell vinni az autót, ahol megszüntetik a szivárgás okát. A víz motormosás és téli párakicsapódás esetén kerülhet az olajba. Ha minimális mennyiségű víz kerül a motorolajba, nem kell aggódni, nem okoz gondot. A nagyobb mennyiségű víz bekerülése azonban komoly problémákat idézhet elő, hiszen a víz rontja az olaj kenési tulajdonságát. Nem tesz jót a motorolajban lévő adalékoknak, továbbá korróziót és kopást is előidézhet. Hogyan akadályozható meg, hogy víz kerüljön a motorolajba? Megfelelő időközönként időt kell szánni az olajcserére, rendszeresen ellenőriztetni kell a hűtőfolyadék szintjét, valamint a hűtőrendszer állapotát.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat