Ezekből a jelekből érzékelheted, hogy gond van a porlasztóval

Mi a feladata a porlasztónak? Honnan lehet tudni, hogy gond van vele? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Utánajártunk a porlasztóval kapcsolatos fontos tudnivalóknak.

Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul

A porlasztó a levegő–üzemanyag keverék előállítására szolgál, lényegében egy üzemanyag-befecskendező a dízelautókban. Feladata az üzemanyag bepermetezése a motorba. A bepermetezett üzemanyag keveredik a levegővel, majd belép az égési kamrába, ahol a keverék meggyullad. A porlasztó, mint minden más alkatrész, meghibásodhat. Gondot okozhat, ha szennyező anyagok eltömítik a szelepet. Ebben az esetben olykor elég lehet a megtisztítás, de sokszor cserélni kell az alkatrészt. Továbbá gondot okozhat a gumitömítések elöregedése, amelynek következtében a porlasztó szivárogni kezd. Mindemellett a porlasztó meghibásodhat az életkor, a nedvesség és a hőkárosodás miatt is. Gyakori az anyag károsodása, amit különféle mechanikai tényezők idéznek elő. Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul.

Mi történik akkor, ha nem kerül sor a hibás alkatrész javítására?

Komoly biztonsági problémát lehet vele okozni, ugyanis a porlasztóból szivárgó üzemanyag meggyulladhat a motorháztető alatt, és akár gyorsan elterjedő tüzet is előidézhet. Ha nem szivárgásról van szó, hanem meghibásodásról vagy eltömődésről, tűzveszély nem jelentkezik, de a jármű meghibásodása igen. Ráadásul a motor is meghibásodhat, amelynek javíttatása rendkívül költséges. Érdemes időben javíttatni a meghibásodott alkatrészt, hiszen így megelőzhető a tűzveszély és a még költségesebb javítási számla. Ha gond van egy porlasztóval, akkor érdemes az összes porlasztót kicserélni, mivel előbb-utóbb azok is meghibásodnak. Továbbá a tömítőgyűrűket is ki kell cserélni, amelyek feladata az üzemanyaggőzök kijutásának megakadályozása és a porlasztók lezárása. A hiba megelőzhető az üzemanyagrendszer karbantartásával és az üzemanyagszűrők megfelelő időközönkénti cseréjével. Továbbá érdemes kiváló minőségű üzemanyagot használni.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a porlasztóval?

Többféle jele lehet. Például onnan lehet tudni, hogy gyújtáskimaradás jelentkezik. Ebben az esetben a porlasztó hibás, vagy eltömődött. Miért jelentkezik gyújtáskimaradás? Mert egy vagy több henger nem kap elegendő üzemanyagot a működéséhez. Szintén a meghibásodást jelezheti, ha a gépjármű alapjárata ingadozik, azonban magasabb fordulatszám esetén tökéletesen működik. Ezt a porlasztó alapjáraton történő üzemanyag-befecskendezésének csökkenése okozza. Gondot jelezhet az is, ha nem lehet gyorsulni az autóval – ilyenkor csökken a porlasztó teljes terhelési értéke. Jelezheti, hogy gond van a porlasztóval az is, ha füstöl az autó, illetve az is, ha megnövekedett az üzemanyag-fogyasztása. Mindemellett a meghibásodás jelei közé tartozik még, ha kihagy egy henger és az is, ha különféle hangok hallhatóak a motorháztető alól, például kopogás és csörömpölés. Az említett jelek esetén érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, és szakemberre bízni a probléma okának megtalálását és megoldását. A porlasztók esetében az említett jelek jelentkezésekor minden esetben bevizsgálással kezdenek a szervizekben. Ebből kiderül, hogy mi is a probléma valódi oka. Bizonyos esetekben elegendő a javítás, olykor azonban cserére van szükség. A beszereléskor az üzemanyagrendszer tisztítására is sor kerül.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat