Mit tehetünk, hogy ne robbanjon le az autó a nyaralás közepén?

Az egész nyaralást elronthatja egy tönkrement autó – arról nem is beszélve, hogy külföldön, idegen nyelven sokaknak nem könnyű autószervizt találni. Mutatjuk, mit ellenőriztessünk, hogy ne érje a családot kellemetlen meglepetés!

Guminyomás, fékek, futómű

Izgalommal, várakozással indul neki a család a vakáció idején egy-egy hosszabb utazásnak, kiadós nyaralásnak. Előfordulhat azonban, hogy teljesen más természetű izgalmakban lesz részük, mint amire számítanak, és lerobban az autó – mondjuk a sztráda közepén, vagy egy hegyi szerpentinen. Hajlamosak vagyunk elbliccelni az autó állapotfelmérést, de utazás előtt mindenképpen érdemes útba ejteni megbízható autószervizünket, ha nem akarunk kellemetlen meglepetést. Abban az esetben, ha már a megtett kilométerek alapján is be kellene terveznünk a szervizelést, semmiképpen ne induljunk útnak az autóval alapos ellenőrzés nélkül! Nem tudhatjuk, lapul-e az alkatrészek között „időzített bomba”, ami elrontja majd a nyaralást. Ha eddig halogattuk a futómű beállíttatását, erre is sort keríthetünk, mert az elállítódott futómű az abroncsokat is tönkreteheti. Ellenőriztessük a guminyomást – ha téli-nyári gumit cserélgetünk, ezt hosszabb tárolás után mindig meg kellene tenni –, és ha kopottak az abroncsok, azokat is cseréljük le! A fékrendszer ellenőrzése nem maradhat el – ott ül az autóban az egész család, ugye nem akarunk megkockáztatni egy balesetet? Meg kell nézni, elegendő-e a fékfolyadék, nem túl kopottak-e a fékbetétek.

Mindig a folyadékokkal van a baj

Ha már folyadék: minden folyadék szintjét ellenőrizni kell, mielőtt elindulnánk az autóval. Talán nem hiszik el, de az esetek nagy részében az okoz bajt utazás alatt, hogy valamelyiknek a szintje vészesen lecsökken. Vagy a motorolajat, vagy a fékolajat, vagy hűtőfolyadékot felejtik el az autótulajdonosok utántölteni. Mi ne felejtsük el – bár ha szervizben nézetjük át az autót, erre esélyünk sem lesz. Jöhet zivatar, zápor, felhőszakadás – az ablaktörlő működésében nincs semmi hiba? Az ablakmosó folyadékot is átcseréltük már nyárira? Tekintve, hogy ebben az évszakban általában meleg van, a klímaberendezésre biztosan szükség lesz, ha nem akarunk megfőni. Ha még nem tettük meg – pedig allergiaszezon előtt nem ártana –, tisztíttassuk ki, mert nem csak azt kockáztatjuk, hogy nagyon melegünk lesz, hanem egy jó kis betegséget is. Egy alapos takarítás is ráfér a járgányra, hogy ne koszban, bűzben utazzunk órákon keresztül – ezt megtehetjük otthon, hiszen minden felületre lehet már megfelelő vegyszert kapni a webshopokban, szaküzletekben, de bízhatjuk profikra is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat