Ha kocsival indul Horvátországba nyaralni, van egy hasznos infónk önnek

Újfajta sebességmérési rendszert vezetnek be jövőre Horvátországban: az autópályákon fix pontokra kihelyezett kamerák segítségével figyelik a járművek átlagsebességét, és ha ez bizonyos résztávokon meghaladja a megengedett maximumot, postai úton küldik majd a bírságot a jármű tulajdonosának. De nem elsősorban a büntetések behajtása a cél, inkább a közlekedési kultúrát akarják javítani az újítással.

Fix távolságokat vizsgálnak

Horvátországba megy nyaralni a család? A többség ilyenkor személyautóval indul útnak, hiszen néhány óra alatt ott lehet lenni a tengerparton. Idén még nem változtatnak a sebességmérési rendszeren a szomszédunknál, 2020-tól viszont jön egy jelentős újítás, amelyhez komoly büntetések is kapcsolódhatnak. Na persze nem akkor, ha szabályosan vezet valaki, azt minden országban szeretik a hatóságok. Horvátországban viszont megunták a gyorshajtókat, ezért újfajta megoldással ellenőrzik majd az autópályákat. Egy átlagsebességet mérő rendszert dolgoztak ki, amelyet a meghatározott helyekre telepített kamerarendszer segítségével működtetnek. Ez rendszám alapján azonosítja be a járműveket, aztán pedig egész egyszerűen kiszámolja, hogy a különböző ellenőrzési pontok között lévő fix távolságot mennyi idő alatt, így mekkora átlagsebességgel tette meg egy sofőr. Ha az átlagsebesség magasabb a megengedettnél, azaz általában a 130 kilométer/óránál, azért büntetés jár, amit a rendszám alapján postáznak, akár külföldre is.

Minden kamera helyét nyilvánosságra hozzák

Ez a fajta megoldás teljesen újszerű, hiszen nem a pillanatnyi sebességet mérik. Azaz ha az ember „rajtafelejti” a lábát a gázpedálon, és egy ideig gyorsan hajt, az átlagát javíthatja azzal, ha ezután kicsit visszafogja a tempót. Az őrült száguldozást azonban nem lehet így redukálni. Az eddigi rendszer a pillanatnyi gyorshajtást büntette: az autópálya-rendőrség traffipaxokkal mérte a sebességet, és ha valaki gyorsan hajtott, azt videón rögzítették, levillogták, majd megbüntették. Ezt a verziót alakították át – hogy alkalomjelleggel maradnak-e sebességmérős rendőrök, azt nem tudni –, éppen ezért, mert nem elsősorban pénzt behajtani és folyamatosan büntetéseket osztogatni szeretnének, hanem javítani a forgalomban résztvevő szereplők közlekedési morálján. Ezért teljesen nyilvános lesz, hol működnek ezek a sebességmérők, erről az interneten is tájékoztatják az embereket, de táblákkal is jelölik a helyeket. Ha pedig valakinek ez sem elég, és minden tudás birtokában rohanni akar a horvát tengerhez, annak biztosan megugrik majd a nyaralási költsége egy szép rendőrségi büntetés összegével…

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat