Megversenyeztették a márkákat: a BMW gyártja a legmegbízhatatlanabb autókat

Az 1 és 3 éves autók szegmensében vizsgálta a különböző gyártókhoz kapcsolódó hibabejelentéseket vásárlói visszajelzések alapján a J.D. Power piacelemző cég, most éppen Nagy-Britanniában. Csúfosan leszerepelt a német BMW, amely a legmegbízhatatlanabb márkának számít a tesztet kitöltő britek szerint, a francia Peugeot viszont meglepően jól teljesít a szigetországban, hiszen utcahosszal veri a mezőnyt.

Szégyenfal: BMW, Fiat, Audi

A német precizitás szókapcsolat sűrűn fordul elő életünkben, de az autóiparban a tökéletességtől és a megbízhatóságtól egy friss teszt alapján messze járnak. Talán mindenkinek van olyan BMW-s ismerőse, aki arra panaszkodik, mennyit kell költeni az autójára, milyen drága egy alkatrész, és rámegy a gatyája is a fenntartásra. Most ezt számadatokkal is alátámasztották: a J.D. Power nagy-britanniai felmérésén a BMW-t választották a legmegbízhatatlanabb autónak. A piacelemző cég a világ több országában is megkérdezi a kocsitulajdonosok véleményét, a célcsoport pedig az 1 és 3 év közötti autókra fókuszál. Arra voltak kíváncsiak, ezeknél a fiatal kocsiknál mennyi hiba fordul elő. Ezeket a számokat 100 autóra vetítették ki, így alakították ki a végső rangsort. Az átlag 119, ami azt jelentik, hogy 100 egy és három év közötti autónál összesen ennyi probléma jelentkezett. Értelemszerűen simán előfordulhatott, hogy egy kocsival többször is volt baj. Nos, a BMW 181-es értékével a tökutolsó. Őket előzi meg a Fiat, és az Audi sem dicsekedhet, a szintén német luxusmárka alulról nézve lett dobogós.

Éltanulók: Peugeot, Skoda, Hyundai

Meglepő, hogy a Peugeot végzett az élen 100 autóra jutó mindössze 77 hibával. Azért nem szokványos ez, mert egyrészt a francia autókat valamiért sokan zsigerből elutasítják, másrészt pedig az angolok és a franciák nem éppen kebelbarátok, előbbiek mégis szeretik utóbbiak autóit. A csehországi Skoda korábban kétszer nyert, most befutott a második helyre, míg a képzeletbeli bronzérmet a Hyundai vitte el – előbbi 88, utóbbi 90 hibával. A prémiummárkák általánosságban rosszul szerepeltek, de a BMW gyengélkedése mindent vitt. Ez többéves tendencia, sorozatban harmadszor lettek utolsók. Ha zsinórmértéknek az említett ipari átlagot vesszük, akkor megbízható autónak a három dobogóson kívül a Nissan, a Suzuki, az Opel/Vauxhall, a Kia, a Mini, a Ford, a Volvo, a Honda, a Volkswagen, a Dacia és a Seat számít a vizsgált márkák közül. Még egy érdekesség: bár a Peugeot francia autóként tudott nyerni, a szintén francia Renault és Citroën csak a mezőny második felében szerénykedik.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat