Úton vagyunk, és leszakad az ég – mit művel az autóval az ítéletidő?

Jég ellen van, aki fa alá menekülne, de ott meg rászakad az autóra az ág. A felhőszakadás hömpölygő áradata is bejuthat az autó belső terébe. Az lesz a legjobb, ha biztosítást köt jégkár ellen is.

Lecsap a jég, dől a fa

Az idei május az esőről szólt: a sok nedvesség márpedig nem nagy barátja az autóknak. Nem egy alkalommal csapott le villámlás kíséretében felhőszakadás, verte jég az utcán ragadó autók karosszériáját. Ön felkészült az ítéletidőre? Tudja, mit kell tennie, hogy a lehető legkevesebb baj érje az autóját, és ne legyen szükség például szélvédő javításra? Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot. Ha ezeket megfogadja, megúszhatja a károkat. Az első bölcsesség, amit már sokan, sokszor megírtak, hogy ne parkoljunk nagy fák alá! A viharban leszakadó ágak kárt tehetnek a karosszériában, mély karcolások, horpadások formájában. Akár az utasok is megsérülhetnek, ha megállás után rászakad a tetőre egy vaskos ág. A jégeső külön öröm az autósnak, a borsónyi vagy még nagyobb jégdarabok komoly károkat tudnak okozni a karosszériában. Az is előfordul, hogy beverik a szélvédőt, a visszapillantó tükröt – van autós, aki azt mondja, inkább parkol fa alá. Nagyobb esélye van a jégesőnek, mint annak, hogy egy ág a járműre szakad. Ha van nálunk pokróc, próbálhatjuk lefedni vele az autót – aztán vagy használ, vagy nem.

Horpadnak a lemezek, jön a rozsda meg a bűz

Ez függ nem csak a jég nagyságától, hanem a formájától is: a durvább, élesebb peremű jég csúnyábban elintézi a karosszériát. Biztosak soha nem lehetünk benne, hogy nem ér minket jégkár, ezért érdemes erre is biztosítást kötni. Valószínűleg sokkal olcsóbb, mint aztán saját pénzből helyrepofoztatni a sérüléseket. Borsónyi, diónyi – ilyen méretekről hallottunk már, de tavaly egy amerikai autókereskedésben ökölnyi jégdarabok intézték el a vadonatúj autókat. Törtek a szélvédők, a lámpák, horpadtak a lemezek. Az utóbbi időszak özönvízszerű esői is próbára teszik az autókat – hiszen a legnagyobb ellenség a korrózió. Ha bejut a víz a karosszériaüregekbe – főleg nem megfelelő alvázvédelem mellett –, jön a rozsda. Ha küszöbig ér, már jó eséllyel befolyik az autóba. Ami nem tökéletesen vízhatlan holmi, beszivárog a nedvesség az ajtónál, de bejuthat a pedáloknál, a légbeömlőn is. Az elektronika meg nem szereti a vizet, az autó meghibásodik, és mindeközben a koszos, hömpölygő áradattól a kárpit is bebüdösödik. Mindezek mellett figyelnie kell arra is a szakadó esőben, hogy lásson valamit, elkerülje azt, aki Önnel ellentétben nem lát, és lehetőleg ne fusson bele mély kátyúkat rejtő pocsolyákba. A jég mellé nem jönne jól egy tengelytörés is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat