Mit okozhat az EGR szelep hibája?

Egyre nagyobb probléma a globális felmelegedésnek nevezett jelenség. Az éghajlatváltozás ilyen formája a föld történetében már többször előfordult, de ilyen ütemben, mint most, még soha. Ennek oka egyértelműen az emberi tevékenység, azon belül az iparosodás, az erőművek, a mezőgazdaság, az állattenyésztés. És persze a közlekedés. Pontosabban a közlekedésben használt járművek károsanyag-kibocsátása. De tudunk tenni ellene, illetve tudjuk lassítani a folyamatot.

Mi az az EGR szelep?

A világ vezető államai egyre inkább sürgettek egy olyan megoldást, amely csökkenti az autók károsanyag-kibocsátását. Erre találtak ki egy olyan eszközt, amely a kipufogó és a szívócső között helyezkedik el, a feladata, hogy a kiáramló gázt visszavezesse a szívótorokba. Erre azért van szükség, mert az így visszajutott kipufogógáz, csökkentve az égéshőt, kevesebb nitrogén-oxidot keletkeztet. Benzines és dízelüzemű motoroknál is megtalálható. Az is igaz, hogy a probléma így sem szűnik meg teljesen, nem tudjuk az összes kipufogón távozó gázt visszavezetni, mivel az teljesítményvesztést vagy károsodás okozna a járműben. Azonban így is egy fontos környezetvédő lépés a károsanyag-kibocsátás, ezáltal a globális felmelegedés elleni harcban. Szükség is van rá minden autóban. Ami miatt sokan nem örülnek neki, az az, hogy mint minden alkatrész, ez is elromolhat. Sőt a cseréje igen drága. Igaz, hogy ha szerencsénk van, észre sem vesszük, hogy nem működik megfelelően, de nélküle az autónk nem fog átmenni a műszaki vizsgán, ha nagyobb a károsanyag-kibocsátása a határértéknél, ezt törvényben szabályozzák.

Milyen hibákat okoz?

Előfordulhat, hogy egyértelműen észre fogjuk venni, ha hibás az alkatrész. Több gondot is okozhat. Hidegindításkor problémák lehetnek, menet közben teljesítménycsökkenéssel is járhat. Ami ennél kellemetlenebb, sőt veszélyes, hogy előfordulhat rángatás bizonyos motorteljesítménynél. Nem kellemes egy nagyobb távolság leküzdése, ha a legváratlanabb pillanatokban kezd el rángatni a motor. És ez csak kezdődő probléma, a legijesztőbb a motorfüstölés. Ezekben az esetekben jobb azonnal félreállni, szerelőt hívni. Egyéb esetben talán mi magunk is tehetünk egy próbát, hátha egy egyszerű tisztítással megoldható az EGR szelep által okozott probléma. Tudniillik az alkatrész a legtöbb esetben azért nem működik megfelelően, mert a használat során bepiszkolódik, korom képződik rajta. Ezt megpróbálhatjuk az elem kiemelését követően mi eltávolítani a megfelelő vegyszerrel, de egyrészt a korom vastagságától függően hosszú időt, akár 1-2 napot vehet igénybe. Másrészt tisztítás után még mindig nem lehetünk biztosak benne, hogy nem károsodott az EGR szelep a használat során.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat