Hány kilométert jelent a gyakorlatban az 1.4 tsi motor vezérműlánc csereperiódusa?

Kopóalkatrész. Nagyon sokszor hangoztattuk már, hogy minden autó életében eljön a pillanat, amikor a benne lévő, tökéletes működést elősegítő különböző alkatrészek rakoncátlankodni kezdenek. Szennyeződnek, megrepednek, elhasználódnak. Ilyenkor is van döntési lehetőségünk. Vagy cseréljük az alkatrészt, vagy cseréljük az autónkat.

Mikor cseréljek?

Minden alkatrésznek, amikor elkészül, a gyártók megállapítanak egy csereperiódust. Ezt azért határozzák meg, hogy jelezzék az egyes elemek megbízhatóságának idejét. Ezt megadhatják időben, de egyes alkatrészeknél inkább a megtett kilométerek után javasolják a cserét. Ehhez közeledve azt érjük el, hogy egyre rizikósabb az öregedő alkatrész használata, amellyel nagyban lerövidíthetjük az autó élettartamát. Másrészt, ha nem vesszük figyelembe a gyártók által ajánlott csereperiódusokat, akkor egy néhány ezer forintos javítás akár több százezer forintra is nőhet. Ezek közül az egyik legfontosabb ajánlás a vezérműlánc cseréje. Sok fórumon olvasható, hogy az 1.4 tsi motorok megbízhatatlanok. Igen, sok velük a probléma, amelyek leggyakrabban a vezérműlánc meghibásodása miatt alakulnak ki. Természetesen a gyártók itt is megadják, hogy mi a vezérműlánc várható csereperiódusa, azonban, mint látni fogjuk, a valós élettartamuk rengeteg egyéb tényezőtől is függhet.

Harminc- vagy százhúszezer?

A csereperiódusok meghatározásánál a gyártók úgy adják meg az adatokat, hogy azzal kalkulálnak, mindig az ideális körülmények között, a gépjárművet a megfelelő fordulatszámon használva, egyenletes tempóban utazva használjuk. Ez azonban természetesen nincs mindig így, ezért nem is egyenletesen kopnak az alkatrészek, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell megvárnunk, hogy leteljen a gyártó által megadott idő. Nem mindegy az sem, hogy hol használjuk az autót. Egyenletes tempóban, autópályán, vagy naponta, csak városban, folyamatosan váltogatva a sebességet. Az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk „hirtelen” vezetők, vagyis hogy alacsonyabb, vagy magasabb fordulatszámon pörgetjük a motort induláskor, gyorsításkor. Az autó jelzi, ha figyelünk rá, hogy valami problémája van, így a vezérműlánc sem egyik pillanatról a másikra adja meg magát. A lánc átugrását, vagy a motor károsodás általában csörgő, csattogó hang vetíti előre a motor indításakor. Ezeken felül a gépjármű elektronikája szintén hibát jelezhet a motor felől, ezt semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, ha nem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy hiába írnak elő a gyártók típustól függően 60-100 ezer közötti megtehető kilométert a vezérműlánc cseréjéig, ha az autó jelez, ne legyünk restek akár 25-30 ezer kilométerenként cserélni a láncot.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat