Mit jelent a gyakorlatban a tengelykapcsoló állítás?

Mi a feladata a kuplungnak? Milyen fő részekből áll? Mikor működik jól az alkatrész? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mit jelent a gyakorlatban a kuplungállítás? Az alábbiakban összegyűjtöttük minden fontos információt a kuplunggal kapcsolatban.

Mikor működik jól a kuplung? Honnan lehet tudni, hogy megkopott az alkatrész?

A kuplung szó a német nyelvből származik, jelentése tengelykapcsoló. A kuplung megfelelő működése elengedhetetlenül fontos az autó megfelelő működése érdekében. Három fő része van: a kuplungtárcsa, a kuplungszerkezet, illetve a kinyomócsapágy. Amikor lenyomásra kerül a kuplungpedál, megszakad a motor és a sebességváltó közti kapcsolat, mivel a kuplungszerkezet és a kuplungtárcsa eltávolodik egymástól. Mikor működik jól a kuplung? Akkor, ha könnyedén egyenesbe lehet tenni az autót, miközben lenyomva van a kuplungpedál, valamint annak felengedésekor az autó elindul. Továbbá a felengedés után nem csúszik a kuplung. Amennyiben nem ez történik, a kuplung megkopott. Emellett jelezheti a problémát a zaj, a nem megfelelő gyorsulás, illetve az is, ha nem indul el az autó.

Bowdenes vs. hidraulikus

Hogyan lehet működtetni a kuplungot? Két megoldás lehetséges: a bowdenes vagy a hidraulikus. Napjainkban az utóbbi változatot részesítik előnyben. A hidraulikus megoldás a kuplungtárcsa kopásáig végig után állítja magát. A bowdenes változatnál azonban be kell állítani a kuplungot. Ez azt jelenti, hogy csak állítási lehetőség segítségével lehet a kuplung holtjátékát beállítani. Mikor lehet szükség a kuplung holtjátékának állítására? Például akkor, ha nem lehet váltani vagy nehezen veszi a fokozatot az autó, illetve akkor is, ha recsegés hallható váltás közben. Nem minden esetben oldja meg a problémát a kuplung állítása, de legtöbbször igen. Egyes autóknál ez csupán néhány percet vesz igénybe, azonban olykor időigényesebb a folyamat. Amennyiben a kuplung állítása nem oldja meg a problémát, csak a csere segíthet. A kuplung holtjátéka mindig akkor megfelelő, ha a felengedéskor a pedálútnak az alsó negyedénél fog az alkatrész. Amennyiben a felénél, vagy még attól is magasabban, akkor rövid időn belül cserélni kell a kuplungot. A kuplung legkönnyebben sérülő eleme a kuplungtárcsa, amennyiben elkopik, nem lehet javítani, csupán cserére van lehetőség. Amennyiben a túlzott holtjáték mellett megnövekedett zaj jelentkezik, a kuplungszerkezet törésére lehet következtetni. Amennyiben gond adódik a kuplunggal, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol meghatározzák a hiba pontos okát, majd elvégzik a szükséges javításokat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat