Milyen jótékony hatásai vannak az EGR hűtőnek?

Az EGR hűtő fontos alkotóelem a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Miért fontos alkatrész? Mi a feladata? Milyen jótékony hatások társíthatóak hozzá? Mi okozhatja a meghibásodását? Milyen jelek utalnak a bajra? Minden fontos kérdést megválaszolunk az EGR hűtővel kapcsolatban.

Hűtővíz segítségével lehűti a motorból távozó gázok jelentős részét

A motortechnikában hosszú évtizedek óta fontos a kipufogógáz visszavezetése, azonban ez a probléma napjainkban még nagyobb figyelmet kap. Ennek hátterében a szigorodó károsanyag-kibocsátási határértékek vannak. Sőt napjainkban már nemcsak a kipufogógáz nagyobb aránya fontos, hanem annak hőmérséklete is. Ezért van kiemelkedő szerepe az EGR hűtőnek, mely a motor hűtővízkörébe lett beépítve. Az EGR hűtő a motorszívó torka és a kipufogó torka között található. Szóval az alkatrész szerepe a környezetvédelem szempontjából kiemelkedően fontos. Segítségével a gépjárművek meg tudnak felelni az egyre jobban szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Az EGR hűtő egy vákuumos vagy elektromos berendezés, rendkívül fontos alkatrész a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Az EGR az angol exhaust gas recirculation (kipufogógáz-visszavezetés) rövidítése. Az EGR német megfelelője az abgasrückführung, azaz AGR.

Mi okozhatja az EGR hűtő meghibásodását?

Az EGR hűtő feladata, hogy hűtővíz segítségével lehűtse a motorból távozó gázok jelentős részét, mely így visszakerül a szívóoldalra. Ezzel az eljárással javítható a befecskendezés hatékonysága és csökkenthető a motor károsanyag-kibocsátása. Ráadásul az EGR hűtő használatával rövidíthető a melegedési fázis, mivel az üzemanyaggal kevert kipufogógáz melegebb a levegőnél. Hogyan szabályozható, hogy mennyi kipufogógáz kerüljön visszavezetésre? Az EGR-szeleppel. Mivel az EGR hűtő része a rendszernek, a közreműködésével le lehet hűteni a felforrósodott kipufogógázt a hűtővízzel. Az esetek többségében az EGR hűtő meghibásodása mögött a lerakódott szennyeződések állnak. A szennyeződések a hűtővízből és a kipufogógázból egyaránt bekerülhetnek a rendszerbe. A lerakódott szennyeződéseken kívül gondot okozhat az EGR hűtő kopása, illetve az esetleges törése is. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Például a hűtővíz szivárgása és a megnövekedett károsanyag-kibocsátás. Továbbá a meghibásodást jelezheti a kipufogóból távozó, megszokottól eltérő, sötét füst. Mindemellett pedig egyértelműen jelezheti, hogy gond van az EGR hűtővel, a műszerfalon lévő jelzőlámpa világítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat