Lehet, hogy a váltó szinkrongyűrűvel van gond?

Mit lehet tudni a sebességváltó szinkrongyűrűjéről? Hogyan működik ez az alkatrész? Mi a feladata? Honnan lehet tudni, hogy a sebességváltó szinkrongyűrűjével gond van? Mikor szorul cserére ez az alkatrész? Mutatjuk a válaszokat!

Biztosítja a fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát

A gépjármű egyik legfontosabb alkatrésze a sebváltó, amely nyomatékleadás szempontjából megfelelő szinten tartja a fordulatszámot. Ez az alkatrész nélkülözhetetlen az autó optimális működése érdekében. Nem bonyolult a sebességváltó szerkezete, hiszen csupán fogaskerekekből, tengelyekből és szinkrongyűrűből áll. A sebességváltó szinkrongyűrűk feladata, hogy biztosítsa, a kiválasztott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát. A legtöbb sebességváltónál szinkrongyűrűs kapcsolók vannak használatban. A tengely bordázott része mellett helyezkedik el. Hogyan működik? Sebességváltáskor a szinkrongyűrű az adott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek körmeihez kapcsolódik. Ekkor a gyűrűk együtt csúsznak a reteszelés miatt az adott irányba, majd a belső gyűrű nekifeszül a fogaskeréknek és egymáshoz fékezi azokat. Ez a folyamat nem jár nagy erőfeszítéssel, mivel a motor kimenő tengelyvégére rögzülő tengelykapcsoló ki van nyomva. Végül következik a tengelykapcsoló felengedése és ekkor már az új sebességfokozat használható. Szóval a váltáshoz elengedhetetlen a kuplung használata, hiszen csak így szüntethető meg a váltás idejére a motor és a váltó között lévő kapcsolat. Mindemellett a szinkrongyűrűnek abban is nagy szerepe van, hogy a fogaskerekek összekapcsolódásakor ne keletkezzen reccsenő hang. A modern sebességváltók esetében a szinkrongyűrűnek köszönhetően nem alakul ki fordulatkülönbség a váltás pillanatában.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel?

Mivel a sebességváltóhoz kapcsolódó szinkrongyűrű rendkívüli terhelésnek van kitéve, egy idő után mindenképpen cserére szorul. Mikor kerülhet sor a cserére? Például akkor, ha a szinkrongyűrű meghibásodik, elhasználódik vagy pedig megkopik. Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel? Például akkor, ha váltás közben reccsenő hang hallható a sebességváltó felől. Amennyiben gond adódik a sebességváltóval, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót. A szerelők pontosan meg tudják határozni a probléma okát. Amennyiben a szinkrongyűrűvel van gond, szétszerelik a sebességváltót és kicserélik. A csere nem egyszerű feladat, alapos, precíz munkát és kellő tapasztalatot igényel, szóval nem szabad vele otthon próbálkozni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat