Mire figyelj autósként, hogy észrevedd a motorosokat?

Akik két keréken közlekednek, jóval kisebb védelemben részesülnek, mint az autósok, hiszen körülöttük gyakorlatilag nincs karosszéria. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél kevesebb baleset történjen, így autósként fontos, hogy figyelj a motorosokra, vedd számításba őket minden pillanatban. Ezzel nagyobb eséllyel kerülöd el azokat a baleseteket is, amik önhibádon kívül történnének.

Ne dudálj, maradj higgadt

A címben szereplő kérdésre bizonyára sokan csattannak fel, akik négy keréken közlekednek. Az autósok és motorosok közti harc talán komolyabb, mint az autósok és a biciklisek közötti, nehéz lenne megmondani, melyikből adódik több konfliktus. Abban azonban talán mindenki egyetért, hogy a balesetek elkerülése közös érdek. Most az autósok szempontjából vizsgáljuk meg, mire figyeljen a sofőr, hogy észrevegye két keréken közlekedő társát, ami sokszor egyáltalán nem egyszerű. Minden körülmények között figyeld a visszapillantó tükröt, akkor is, ha sávon belül mozogsz, mert nem tudhatod, mikor jelenik meg mögötted egy motoros. Nyilván nem mindegyik motorosra igaz, de sajnos sokan közülük a felezővonalon közlekednek vagy próbálnak az autók között lavírozni. Ez egyébként szabálytalan, de változtatni akkor sem tudsz rajta, ha egész nap lehúzott ablaknál ordítasz velük. Valószínűleg minden autós bosszankodik rajta, amikor azt látja, hogy a piros lámpánál előrébb húzódnak a motorosok. Tudni kell, hogy ez nem tilos, hacsak nem vált közben szabálytalanul sávot. Türelmesen nézzük végig az előnyszerzést, ne akadályozzuk szándékosan az előrehaladásukat.

Okos enged

Mindig nagyon figyeljünk, amikor sávot váltunk, mert könnyen lehet, hogy a holtterünkből bukkan fel egy motoros, és azonnal megtörténik a baj. Ha kell, kétszer, háromszor is nézzünk bele a megfelelő tükrökbe, mielőtt sávot váltunk. Ha balra kanyarodsz, mindig nézz át tüzetesen a szembejövő sávba. Az autókat igen könnyű kiszúrni, de egy gyorsan jövő motorost sokkal nehezebb. Ha például városon belül közlekedsz, és a megengedett érték feletti sebességgel közlekedő bukósisakos jön veled szembe, az bizony azonnal ott terem, könnyen összejön az ütközés. Igen, tudjuk, hogy ez sem a te hibád lenne, de jobb óvatosnak lenni. Ugyanez vonatkozik a Stop táblára: valljuk be őszintén, ha nincs a látóhatárban autós, hajlamosak vagyunk néha megfeledkezni róla. Egy motorost azonban jóval nehezebb észrevenni, a legegyszerűbb, ha megállunk, amikor kell, és alaposan körülnézünk. Természetesen valamennyi jármű esetében fontos, hogy betartsd a követési távolságot, de egy motornál vedd figyelembe, hogy sokkal jobban gyorsul és lassul, mint egy autó. Ne menj tehát csak azért közel hozzá, mert megteheted. Ha hirtelen fékez, akkor kész a baj.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat