Már megint tankolni kell – vajon miért fogyaszt ilyen sokat az autó?

Az elhanyagolt műszaki állapot lehet a magas üzemanyag-fogyasztás egyik oka, meghibásodhat egy-egy alkatrész is, de az sem gazdaságos, ha megyünk, mint az őrült, aztán nagyokat fékezünk. A recept egyszerű: ha sokat akarunk fogyasztani, száguldozzunk, vagy hanyagoljuk el az autót!

A lepusztult autó többet pusztít

A magas üzemanyagfogyasztást okozhatja egy-egy meghibásodott alkatrész is. Ennek kiderítésére az a legegyszerűbb, ha autószerelő, autószerviz segítségét vesszük igénybe. A szervizben ugyanis egy egyszerű kipufogógáz-méréssel kideríthető, tényleg sokat fogyasztunk-e, vagy csak rémeket látunk. Olyan apróság is okozhatja egyébként a bajt, mint a lambdaszonda nevű oxigénszenzor, amit a korszerű üzemanyag-befecskendezéssel rendelkező autókba építenek be. Figyeli, milyen összetételű a kipugofófáz, annak megfelelően szabályozza az üzemanyagkeverék összetételét. Ha hibás adatokat ad le, a keverék dúsulhat, ami nagyobb fogyasztással egyenlő. A szervizben a lambdaszonda hibát is hamar kideríthetik. Lehetséges azonban, hogy mi magunk tehetünk a többletfogyasztásról. Az elhanyagolt műszaki állapotú autó több üzemanyagot pusztít. Ha nem pótoljuk, cseréljük le időben, amit le kell, például a kenőolajat, hűtőfolyadékot, gumiabroncsokat, a megtakarítás egy részét elviszi a plusz benzin, gázolaj, dízel. Ha meg balesetben össze is törjük az autót, akkor minden szempontból ráfizetünk a hanyagságra.

Ha szeretjük a sebességet, lásson többet a szervizes

Rossz lengéscsillapítókkal, döglődő motorral sem fogunk üzemanyagot spórolni, a fogyasztást gyakorlatilag minden megnövelheti, ami miatt nem működik rendesen az autón. Még olyan apróságok is beleszámíthatnak, hogy fent hagyta-e a tetőcsomagtartót, illetve átlagban mennyi utassal, egyéb súlyterheléssel közlekedünk. Ne lepődjünk meg, hogy többet eszik a motor, amikor nyaralni gurulunk több száz kilométert, megpakolt csomagtartókkal, tetőcsomagtartóval, esetleg utánfutóval is. Városi forgalomban pedig sokat spórolhatunk az automatikával, ami dugóban leállítja, majd amikor mozdul a forgalom, elindítja a motort, hogy addig se járjon feleslegesen. Sokszor egyébként saját vezetési stílusunkkal van a legnagyobb probléma. Ha szeretjük a száguldás-váratlan fékezés kombináció adta adrenalinfröccsöt, akkor valószínűleg az autónk is többet fogyaszt. Az alkatrészeket is nagyobb igénybevételnek teszi ki ez a fajta vezetési stílus, gyorsabban kopnak, használódnak el. Az autó gyakoribb szervizelést igényel, amit, ha elhanyagolunk, visszajutottunk a jármű elhanyagolt műszaki állapotához – arról meg már fentebb szót ejtettünk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat