Ilyen állapotban jobb nem vezetni – felismeri, mikor nem szabad volán mögé ülnie?

Több olyan állapot, élethelyzet is adódhat, amikor jobb nem kockáztatni a vezetést – ezek közül csak egy a részegség. Sokan nem figyelnek az intő jelekre, de mi elmondjuk, melyek ezek.

A hiúság nagy úr

Az ittas vezetés hátrányairól rengeteg cikkben, tanulmányban elmélkedtek már, így most csak annyit írunk: a sérüléssel járó közúti balesetek második leggyakoribb oka az alkoholos befolyásoltság. Első a gyorshajtás, de hát ugye e kettő gyakran összekapcsolódik. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon arra is figyelnek, van-e olyan (testi vagy értelmi) fogyatékossága, betegsége az egyénnek, ami akadályozhatná a vezetésben. A 40 év alattiak tíz, a 40-60 közöttiek 5, a 60-70 közöttiek 3, a 70 feletti sofőrök kétévente mennek orvosi alkalmassági vizsgálatra. Kizáró ok lehet az erős látásromlás, a szédüléssel, eszméletvesztéssel járó betegségek. Elképzeltük, milyen csúnya baleset történhet egy zsúfolt úton, ha egyszer csak összecsuklik a volán mögött a sofőr? Ám ha egy kis eszünk is van, ezekkel a tünetekkel nem is nagyon akarunk kormányt fogni. Nem mindenki annyira belátó, hogy beismerje: már öreg a vezetéshez, és hát a hiúság nagy úr. Erzsébet királynő férje 97 évesen ismerte ezt fel, miután balesetet okozott – végül is jobb későn, mint soha. Az epilepsziával pedig nem viccelnek. Egyetlen roham után is előírhatnak akár hat hónap vezetésmentes időszakot, mire megkaphatja az alkalmasságit a beteg – ha tünetmentes.

Ha tudott a betegségről, nem ússza meg a jogi utat

A vezetési jogosultságnál kizáró ok az erős látászavar, a homályos látás, az alkohol- vagy kábítószer-függőség. Bizonyos szívbetegségek is jelenthetnek kizáró okot, nem vezethet például, aki súlyos szívritmuszavarban szenved. Kardiológus mérlegel, ha szívinfarktuson átesett vagy szívritmus-szabályozóval élő szívbeteg szeretne jogosítványt hosszabbíttatni. A cukorbetegeknek annyit érdemes megjegyezni, hogy nekik 40 alatt nem tíz-, hanem ötévente kötelező a felülvizsgálat. Ha valaki úgy okoz balesetet betegsége miatt, hogy arról eddig nem tudott, mentesülhet a jogi felelősségre vonás alól. Ha azonban tudott róla, mégsem jelezte azt orvosnak, vállalnia kell a felelősséget. Rövidebb időre is kerülhetünk olyan állapotba, hogy jobb, ha nem ülünk volán mögé, mert nem tudunk a vezetésre összpontosítani. Ilyen lehet a kötőhártyagyulladás, a magas láz, a szédülés, erős hasmenés, durva allergiás tünetek. Van olyan vészhelyzet, amiből kihoz a már ma is elérhető automatika, ha van – sávtartó, vészfékező, és egyebek, ezekről érdeklődjön az autószervizben. Ám korántsem mindegyikből.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat