Milyen intézkedések szükségesek a téli szezon előtt?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen évszak és időjárás van, amikor autózásról van szó. Minden időjárás másfajta intézkedéseket követel. A nyári, természetesen nem igényel annyi utánajárást és anyagi befektetést, mint a téli, ezért a hideg időszak beállta előtt érdemes kiszámolni, miből is gazdálkodunk.

Időben el kell kezdenünk a felkészülést

A hideg időszak előtt elsősorban az anyagi oldal az első tényező, amelyre gondolnunk kell ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Hogyha összeszámoljuk, hogy körülbelül mekkora az összeg, amelyet rá kell áldoznunk, akkor sokkal könnyebb lesz majd a továbbiakban, hiszen akkor már csak arra kell fókuszálnunk, hogy felszereljük, esetleg beszerezzük a szükséges kellékeket. Az első ezek közül természetesen a téli gumi. Fontos, hogy ne csak akkor cseréljük ki a nyárit télire, amikor már kezdetét vette a hideg szezon, hanem akkor, amikor már őszi hidegekre, esőzésekre, esetleg fagyásra is sor kerülhet. Ugyanis a téli gumi nemcsak a jeges utakra lett kitalálva, hanem a csúszós, hidegekre is. Fontos, hogy megtegyük ezt az intézkedést saját magunk és mások érdekében. Fontos szem előtt tartanunk, hogy ha nem tesszük, azzal nem csak a saját magunk, hanem a mások testi épségét is kockára tesszük. Attól függően, hogy milyen vidéken lakunk, a téli gumit tanácsos már szeptemberben, vagy októberben felszerelni. A többi mozzanat csak ezután következik…

A nyári gumi lecserélésén kívül még másféle intézkedésre is szükség van

Az előbb említett intézkedés (vagyis a nyári gumi kicserélése télire) a legfontosabb, amit el kell követnünk. Viszont, ezen kívül még van egy pár dolog, amelyet mindenképpen el kell intézni a nagy hidegek beállása előtt. Az egyik ilyen a motorolaj cseréje. Mint tudjuk, a különféle időjárásra kifejlesztett motorolajoknak különféle viszkozitásuk van. Lényeges, hogy figyelembe vegyük ezt, és olyan fajtát válasszunk, amely megengedi a szélsőséges kinti hideget is. A palackokon levő táblázatokból pontos információkat kaphatunk erre vonatkozóan. A következő, amiről gondoskodnunk kell, a fagyálló pótlása, vagy teljes cseréje. Bár a fagyálló nem csak a hideg ellen hat, hanem ugyanúgy a meleg ellen is, az alacsony hőmérséklet ellen kifejtett hatása jóval lényegesebb. E nélkül lehetetlen, hogy az autót sikeresen használni tudjuk a szélsőségesen hideg időjárásban. Tanácsos továbbá jegyesedés elleni ablakmosó folyadékot használni, hogy reggel ne legyen olyan sok dolgunk a szélvédő kaparásával.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat