Mire figyeljünk oda, mielőtt hosszú útra indulnánk?

Az emberek szeretnek utazni, és ehhez gyakran használják az autójukat. Ez azért van így, mert ha autóval járunk, akkor nem kell semmihez alkalmazkodni, menetrendet betartani, rohanni, és várakozni. Akkor és ott állunk meg pihenni, amikor és ahol akarunk. Rengeteg előnye van a kocsival való nyaralásnak (esetleg telelésnek), de ugyanakkor sok hátránya is.

A legalapvetőbb intézkedések

A gépjárművel való közlekedés az előbbi okok miatt kényelmes, azonban, mint minden másnak ezen a világon, ennek is megvannak a hátulütői. Azonban ezeket nem nehéz kikerülni. Csak annyi a dolgunk, hogy folyamatosan odafigyeljünk ezekre a dolgokra, és előre intézkedjünk, hogyha az szükséges. Mielőtt hosszú útra indulunk, érdemes leellenőrizni az autó bizonyos részeit, az említett dolgok miatt. Hogyha nem kívánjuk alávetni a kocsit a műszaki vizsgának, vagy az igény szerinti részleges szervizi ellenőrzéseknek, akkor mi magunk is megtehetünk ezt-azt, persze csak abban az esetben, ha egy kicsit is konyítunk a gépjárművekhez. Az első dolog a próbautazás. Tanácsos, ha ez egy legalább 10 km-es távú utazás lesz, amikor kizárólag arra fordítjuk a figyelmünket, hogy vajon hibátlanul működik-e az autó. Hogyha ez megvan, még van pár dolog, amire figyelni kell. Ezek pedig a folyadékok. Mindenképpen meg kell néznünk a motorolajat (egyrészt, hogy szükség van-e annak pótlására, másrészt, hogy megfelelő viszkozitású-e, mert a hosszabb utaknál ez nagyon fontos lehet, főleg, ha szélsőségesen meleg, vagy hideg környezetbe kerülünk). A második a fékolaj, a harmadik pedig az ablaktörlő folyadék.

Mi szükséges még?

Hogyha leellenőriztük, hogy az autó teljesen jól funkcionál-e, és a folyadékok sem hiányoznak belőle, akkor még nem dőlhetünk nyugodtan hátra, szükség van más intézkedésekre is. A legfontosabb ezek közül a pótgumi beszerzése. Hogyha a lehető legrosszabbkor lesz baj a gumival, fontos, hogy legyen nálunk egy másik, mert külföldön nem mindenhol olyan könnyű beszerezni, mint gondolnánk. Tanácsos, ha van nálunk bikázásra használatos kábel is, ha az akkumulátor váratlanul lemerülne. Végezetül pedig, ellenőriznünk kell a légkondicionáló rendszer helyes működését, főleg akkor, ha meleg helyre megyünk. Az ellenőrzésbe természetesen a takarítás is beletartozik, amennyiben szükséges, hiszen a hosszú utakon fokozottan több baktérium kerülhet be a rendszerbe. Ugyanez vonatkozik a kocsi belsejére is: tanácsos kitakarítani az utazás előtt, hogy ne gyűljön fel annyira a por és a szabad szemmel láthatatlan kártevők.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat