Mi szivárog a kocsimból?

Autójában rengeteg a folyadék, hiszen ezek a folyadékok szükségesek egy-egy alkatrész működéséhez. Időről időre szivárgó folyadékot fog majd megfigyelni, és ilyenkor nagyon fontos, hogy felismerje melyik folyadékról van szó, illetve hogy honnan is szivárog az adott folyadék. Megtalálni a probléma forrását létfontosságú ahhoz, hogy felmérje mekkora a szivárgás és hogy szükség van-e szervizelésre vagy meg tudja akár ön is oldani a felmerülő problémát.

Fagyálló, olaj

A fagyálló szivárgása a leggyakoribb az összes szivárgás közül, és ez az egyik legkevésbé veszélyes és legkevésbé súlyos is egyben, viszont mégis oda kell rá figyelni, mert ez szabályozza az autóban a motor hőmérsékletét. A legnagyobb kockázat a fagyálló szivárgásakor az az, hogy kifogy a folyadék, ami a motor felmelegedéséhez vezet. A fagyálló általában nagyon fényes színű, legtöbbször zöld, de lehet sárga vagy akár narancssárga is. A folyadék viszonylag híg és textúrája csúszós. A motorolaj szivárgása is a leggyakoribb szivárgások közé tartozik, tehát ha lát az autója alatt egy tócsa olajat, akkor a legjobb elvinni az autóját egy szerelőhöz, hogy azt minél előbb megjavítsák. Az olaj szivárgásának több oka is lehet, például az olajszűrő helytelen beszerelése, a magas olajnyomás, stb. Az olaj szivárgása az olaj hiányához fog vezetni, és így a javíttatás sokkal többe fog kerülni, mint amennyibe amúgy kerülne. A motorolaj általában világosbarna vagy fekete színű, attól függően, hogy mennyire új.

Fékfolyadék, szervokormány folyadék

A fékfolyadék segít fenntartani a hidraulikus nyomást az autójának fékrendszerében. A fékfolyadék szivárgása előbb utóbb a fékrendszer meghibásodásához is vezethet ezért erre érdemes különösen odafigyelni. Bár a fékfolyadék szivárgása nagyon ritka, mindenképpen vigye szervizbe az autóját, ha erre a jelenségre lesz figyelmes. A fékfolyadék lehet tiszta és lehet világosbarna is attól függően, hogy mennyire új. A szervokormány folyadék általában sárgás színű, viszont mielőtt még döntene arról, hogy mit kéne tennie a szivárgással, mindenképpen olvassa át az autó kézikönyvét amiben megtalálhatja, hogy kormányrendszere milyen folyadékkal működik. Ha arra gyanakszik, hogy folyik a szervokormány folyadék, akkor azt úgy tudja megállapítani, hogy a kormánykerék elforgatása nehezebb lesz abban az esetben, ha valóban szivárgás észlelhető.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat