Milyen fényszóró izzót vásároljunk?

A rövid téli napok, a szürke tónusok uralta országutak, a ködös és esős időjárási körülmények közepette, vagyis késő ősztől egészen kora tavaszig minden más évszaknál jobban oda kell figyelni az autó világítási berendezéseire. Mikor és mit vásároljunk? Fényszóró izzó beszerzésénél több szempontnak kell vezérelnie az autóst. Először is, el kell döntenie, hogy milyen típusú izzót szeretne vásárolni. Jelenleg az autókba xenon, halogén és LED-es égőket lehet alkalmazni. Ezek közül a legkorszerűbb és a legkisebb energiafogyasztásúak, továbbá a leghosszabb élettartamúak a LED fényforrások. Ezeket azonban csak a legújabb autómodelleknél lehet alkalmazni, annyira eltérő a csatlakozásuk, vagyis egészen más fényszóróházakban vannak elhelyezve, mint az elődeik. Ezért ezekkel szemben az országutakon ma futó járművek többsége még halogén vagy xenon izzókkal van ellátva, így ezek közül érdemes választani.

Fényszóró izzó csere

A másik fontos dolog, amire oda kell figyelni az izzó vásárlásakor, a csatlakozás kiképzése. Ennek természetesen olyannak kell lennie, mint amilyet az autónkban alkalmaznak. Ezért a legegyszerűbb és legjobb megoldás a meglévőt kicsavarni és annak a csatlakozásának kialakítását szem előtt tartva válogatni a kínálatban. Ha már a kezünkben van az izzó megnézhetjük rajta a típusszámot, aminek alapján még korrektebbül be lehet azonosítani a terméket. Nagyon fontos szempont az izzó kiválasztásakor, hogy rendelkezik-e UV szűrővel, ami hatékonyan akadályozza meg a reflektor üvegének mattosodását. Ez a jelenség ugyanis egy idő után komolyan lerontja az izzó fényerejét. Fényszóró beállítás már szakértelmet igényel, ezt érdemes egy autószerviz műszeres fényszóró beállítására bízni.

Márkás vagy olcsó?

A fényszóró izzók piacán is óriási verseny van. Az interneten is számtalan kedvező ajánlattal bombázzák az autósokat. Főleg a fényforrások erejére licitálnak a reklámok. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szokásosnál 30-40 százalékkal erősebb fényt kibocsátó izzókkal és a márkás termékeknél jelentősen olcsóbb termékekkel támadó kereskedőkre hallgatni nem okos dolog, ugyanis nincs szükség a szabványosnál erősebb fényt kibocsátó izzókra, sőt ezek akár szabálytalanok is lehetnek, zavarhatják a többi autóst. A márkás termékek mindegyike nyújtja azt a fényességet, amire szükségünk van. Inkább figyeljünk a Kelvin fokra, ami a fény színéről tájékoztat. És itt sem a magas Kelvin (K fok) a jó, hanem a természetes fény színéhez hasonlító K értékű, ami 2800 K körül van. Akik a divatos kék színnel akarnak tündökölni a téli éjszakában, azok 6500 K értékű izzókat keressenek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat