Mikor kell a kopott téli gumi lecserélni?

Magyarország nem a „téli gumi használati kultúrájáról” híres ország. Egy felmérés szerint az autósok közel 10 százaléka még novemberben is a nyári gumikkal jár és csak minden másodiknak van fogalma arról, mikor kell az elhasznált téli gumit újra cserélni.

A téli gumi nem csak a hó miatt van

Az autósok jelentős hányada azt gondolja, vagy, ha nem is gondolja, de annak az elvnek megfelelően jár el, hogy a téli gumit csak akkor kell felszerelni, ha leesett az első hó. Ennek fényében az már nem is lehet meglepő, hogy 17 százalékuk nem tudja, milyen gyakran kell ellenőrizni a profilmélységet az abroncson. Az autósok fele úgy tudja, elég a téli gumiabroncs futófelületét egyszer, a felszereléskor ellenőrizni, pedig a valóság az, hogy ezt havonta legalább egyszer, de hosszabb út előtt mindig ajánlott lenne megtenni. Elsősorban azt kellene elfogadni, hogy a téli gumi a téli hideg idő miatt szükséges és a megfelelő minőségű, tehát nem kopott gumikat még a hideg beállta előtt fel kell szerelni.

Mikortól számít kopottnak a téli gumi?

Az érvényes szabályok szerint a gumiabroncs profiljának bemélyedése nem lehet 1,6 milliméternél kisebb. A gumiabroncsokon azonban a megengedett legkisebb mélységet a gyártó is megjelöli, ami ettől eltérő lehet. Ez az úgy nevezett TWI (Treadwear Indicator) érték egy jól látható kitüremkedés valamelyik bemélyedésben. Ha a gumi mintázata erre a szintre kopott a gumit cserélni kell. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári gumikat 2,5-2,0 milliméternél kisebb mélységnél, míg a télieket már 4 milliméternél ajánlatos újra cserélni. Várjuk Önt a Kovács autószerviz Szegeden, akciós csomagokba szedett gumicserére és az autó téli felkészítésére.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat