Mikor töltődik az akkumulátor?

Az autónk akkumulátora két esetben töltődik: egyszer amikor a motor fordulatszáma eléri a körülbelül 1000-1200-at, vagy amikor az akkumulátorunkat egy akkumulátor töltőre kapcsoljuk. Más lehetőség nincs.

Akkumulátor töltése generátorról

Az akkumulátorunkat jellemzően az autó áramfejlesztője, a generátor tölti. Ahhoz, hogy a motor és az egyéb elektromos berendezések működéséhez szükséges elektromos energia megtermelődjön és mindeközben az akkumulátor helyett maga a generátor szolgáltassa az áramot, legalább 1000-1200 fordulatszámon kell pörögnie a motornak. Sokan úgy gondolják, hogy az alapjáraton működő motor fordulatszáma is elég ahhoz, hogy az akkumulátor lemerítésének veszélye nélkül, nyugodtan, zenét hallgatva várakozhassunk a parkolóban. A rádiózás mellett a klímaberendezés, a világítások önmagában olyan teljesítményt vesznek fel, amihez már az akkumulátorban tárolt energiára van szükség.

Mikor tölt jól a generátor?

A generátor a legjobban hosszú utakon teljesít, amikor a motor folyamatosan és tartósan magas fordulatszámon működik. Ilyenkor az autó üzemben tartásához szükségesnél lényegesen több energiát termel. Természetesen itt is tekintetbe kell venni, hogy milyen intenzitással megy a klimatizáció, fényszórókat használjuk-e és milyen erősítővel hallgatjuk a zenét. Tudatában kell lennünk annak, hogy a mai korszerű autók számos elektromosan működő jeladóval, központi komputerrel, független elektromos motorokkal vannak felszerelve. Ezek folyamatos és elengedhetetlen üzemeléséhez egyre több elektromos energiára van szükség, aminek előállítása növeli az autó fogyasztását, és a tárolásához is egyre jobb akkumulátorokra van szükség. Továbbá autószerviz meglátogatása alkalmával érdemes ellenőrizni állapotát és időben cserélni az autó akkumulátorát!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat